A+ A A-

Akcija imama u Ljubinju

U srijedu, 17. džumade-l-ula 1432.h.g./ 20. aprila 2011.godine imami sa područja Muftijstva mostarskog radili su na čišćenju harema i pripremi terena za početak obnove džamije u Ljubinju. Ovo je bio samo nastavak prošlogodišnje akcije (koja je bila 23. juna 2010.godine). I ovaj put je bio značajna broj imama koji su se odazvali na ovu plemenitu aktivnost, ali i jedan broj džematlija. Sa njima je bio i muftija Seid ef. Smajkić.

obnova-dzamija-ljubinje-2011

Inače, stara džamija Mustafage Ljubinca u Ljubinju je srušena 1947.godine. Sve do 1986. godine nije bilo moguće je obnoviti. Obnova (izgradnja nove) džamije u Ljubinju je počela 1986. godine, i to akcijom imama sa područja Hercegovine, ali ne i na njenim starim temeljima. Nova džamija je podignuta preko puta crkve, a pored crkve je danas locirana i policijska stanica. Njeno svečano otvorenje je bilo 1989.godine, da bi za manje od tri godine ponovo bila srušena.

Tokom ovog ljeta planiran je početak obnove džamije, i to nakon nepunih 19 godina od njenog rušenja. Nadati je se da će džamija koja će biti obnovljena, biti trajnija i funkcionalnija.

Ahmed Žuštra i Ahmed Pelko, porijeklom iz Ljubinja su organizovali osiguranje i dopremanje hrane i sokova učesnicima u akciji.

Da akcija nije lokalnog karaktera govori i činjenica da je svojim novčanim prilogom akciju podržao i Salko Sokolović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Neka Uzvišeni Allah svima ukabuli trud i rad, i neka svakom naknadi iz Svoga oblja. Amin!

N.G.