Promo banner

A+ A A-

Palestinci se sve više iseljavaju u Jordan

palestinske-izbjegliceU posljednjih nekoliko godina život pod izraelskom okupacijom je ponukao na hiljade Palestinaca da napuste svoje domove na Zapadnoj obali i nasele se u susjednom Jordanu. Oni odlaze u potragu za normalnim životom, slobodnim od armijskih kontrolnih punktova i sukoba sa izraelskim naseljenicima.

Život u luksuznom predgrađu Ammana je mnogo bolji od onoga kojeg je Shahinda El Kilani ostavila  za sobom u njenom rodnom gradu Hebronu na Zapadnoj Obali.

"Postoji sigurnost, stabilnost. Ovdje nema straha. Moja djeca mogu izaći napolje u svako vrijeme, a da za njih ne strahujem."

El Kilani i njen muž sada grade novu kuću i novi život u Jordanu. Oni su među hiljadama bogatijih Palestinaca koji su napustili Zapadnu Obalu i svoj dom našli u Ammanu, i sada imaju jordansko državljanstvo.

Palestinci čine između 50 i 80 procenata populacije u Jordanu i drže neke vladine urede.

El Kiliani, kao i ostali Palestinci, kaže da i pored toga što se ovdje osjeća ugodno, to nikada neće biti pravi dom:

"To zasigurno nije naš dom. To je privremeni dom dok se ne vratimo u mjesto rođenja."

U Izraelu neki ultranacionalisti žele Palestince prebaciti u Jordan. Peticija na internetu poziva kralja Abdulaha da Jordan proglasi Palestinskom državom. Izraelska vlada se distancirala od te peticije, a Palestinci je odbacuju.

Mahdi Abdel-Hadi je palestinski politički analitičar:

"To je neprihvatljivo. To neće biti urađeno. Jordan to ne može, neće učiniti, neće dozvoliti i Palestinci su protiv toga. Ne postoji Palestinac pod ovim suncem, bez obzira gdje se nalazi, koji će prihvatiti zamjenu za vlastitu domovinu Palestinu."

Shahinda El Kilani je razočarana u mirovni proces i strahuje da Palestinsko-Izraelski konflikt neće nikada prestati. Ali, nada za nju nije mrtva:

"Mi ništa ne očekujemo. U isto vrijeme, ja se još uvijek nadam da će nešto doći jer sanjam da će se nešto dobro desiti i da ćemo se moći vratiti."

U međuvremenu, ona pokušava nastaviti život bez patnje gradeći bolju budućnost za sebe i svoju djecu sa druge strane rijeke Jordan.

(www.voanews.com)