A+ A A-

Cazin: Predstavljeni edukativni projekti VP službe

cazinska-medresaU nedjelju, 17. aprila 2011. godine u medresi „Džemaluddin Čaušević" u Cazinu održana je redovna sjednica Savjeta muftije bihaćkog kojoj su prisustvovali predstavnici Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mr. Muharem Omerdić, rukovodilac službe i Ibrahim Begović, stručni saradnik za vjeronauku i mektebsku nastavu. Sjednica je upriličena s ciljem upoznavanja glavnih imama sa dva nova projekta Vjerskoprosvjetne službe.

U uvodnom obraćanju mr. Muharem Omerdić je ukazao na ulogu glavnih imama u pogledu organizacije i praćenja vjerskog života na svome području, kao i na važnost njihovog kontinuiranog angažovanja u poticanju imama na izvršavanje njihove misijske zadaće u džematima. Govorio je i o aktuelnim kretanjima u oblasti misionarskog djelovanja pojedinaca i grupa na području BiH.

Ibrahim Begović je predstavio nove projekte koje služba priprema za naredni period.      

Prvo je predstavljen projekat specijalističke edukacije muallima iz područja psihologije, pedagogije i metodike koji podrazumijeva četiri faze njegove realizacije:

  • - istraživanje s ciljem utvrđivanja najvažnijih pitanja sa kojima se muallimi suočavaju u svom radu u mektebu i izrada programa edukacije (ova faza je završena),
  • - pripremanje teorijskog edukacijskog materijala (ovaj dio je u toku i treba biti završen do 15. juna) i njegovo studiranje od strane muallima (do početka septembra),
  • - instruktivni interaktivni seminari i praktična poduka (tokom septembra) i
  • - testiranje i certificiranje (po okončanju prethodnih faza).

Nakon ovoga, predstavljen je i projekat institucionalne edukacije mladih koji se u Vjerskoprosvjetnoj službi razvija u nekoliko posljednjih mjeseci. Riječ je o opsežnom projektu koji predviđa uspostavljanje unekoliko novog i posebno sistemski uređenog oblika edukativnog rada sa mladima. Pored edukativnih, ovaj projekat predviđa razvijanje socijalnih, kulturnih i rekreativnih programa koji imaju za cilj da mladi vjeru doživljavaju kao način svoga života i djelovanja.

Glavni imami su upoznati sa temeljnom šemom organizacije ovog projekta i informisani da je u toku izrada okvirnog edukativnog programa. Nakon toga slijedi edukacija voditelja projekta koje će sa područja medžlisa delegirati glavni imami, a potom i probna faza realizacije programskih sadržaja.

Na kraju su glavni imami pozvani da svojim prijedlozima doprinesu kvalitetu uspostavljanja i realizacije ovog izuzetno važnog projekta.