Logo

Novi Pazar: Osnovan institut za istraživanje genocida i zločina

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U petak, 15.04.2011. godine, na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru, prof. dr. Mevlud Dudić u ime Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prof. Jahja Fehratović u ime Bošnjačke kulturne zajednice, zaključili su ugovor o osnivanju Instituta za istraživanje zločina i genocida.

Tri dana od potpisivanja 18.04.2011. godine uslijedila je svečanost koja je održana u Velikoj sali na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru kojoj  su prisustvovala svjetska imena iz oblasti ljudskih prava.

Skupu su pored predstavnika kulturnog, vjerskog, političkog i medijskog života u zemlji, regionu i insostranstvu prisustvovali i gosti:

- prof. dr. Smail Čekić iz Sarajeva, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava,

- Dragoljub Todorović iz Beograda, poznati advokat i borac za ljudska prava i

- mr. Mario Heinal iz Jerusalima, član ekspertskog tima za Istraživanje genocida i izvjestan period saradnik Jad Washem-a.

Svi oni su obraćajući se prisutnima izrazili zadovoljstvo što se danas nalaze u Novom Pazaru i prisustvuju tako važnom trenutku za Bošnjake.

Prisutnima se obratio i direktor Instituta prof. dr. Admir Muratović. On je u svom izlaganju kazao da je Institut za istraživanje genocida i zločina javna naučna ustanova koja će se, po uzoru na slične renomirane institucije u svijetu, baviti istraživanjem: zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava sa historijskog, pravnog, sociološkog, kriminološkog, ekonomskog, demografskog, psihološkog, politikološkog, kulturološkog, medicinskog, ekološkog i drugih aspekata od značaja za cjelovito naučno istraživanje genocida i zločina.

institut-za-genocid-novi-pazar-2011

Na kraju se prisutnima obratio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

(www.islamskazajednica.org)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.