A+ A A-

Islamofobija kao nastavak genocida

Predavanje mr. sc. Fatmira Alispahića u Puli, na temu „Bošnjaci i islamofobija", izazvalo je pozornost šire javnosti, budući da je najčitaniji tamošnji web portal GradPula.com među udarnim vijestima donio najavu događaja pod naslovom „Fatmir Alispahić u Puli", u kojoj se ističe fenomen izmišljanja tzv. islamskog terorizma, te da je Sarajevo centar islamofobije na na Balkanu, ali i da je sam Fatmir Alispahić u više navrata od medija u Sarajevu stigmatiziran kao „komandant vehabija". Očito je da javnost izvan BiH počinje shvatati kako se protiv Bošnjaka vodi specijalni medijski rat, u kome se ne biraju sredstva i kriteriji, a u tu mrežu nedavno se sapleo i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kada je doveo Bošnjake u vezu sa radikalizmom.

fatmir-pula-2011

- Jedini radikalizam u regionu danas je islamofobija, oko koje su objedinjeni velikosrpski i velikohrvatski ekstremisti. Bošnjački narod je egzistencijalno vezan za ideju Bosne, a time i za povijesnu praksu tolerancije i dijaloga. Stoga se izmišljanje radikalizma u Bošnjaka pojavljuje kao projekt za ozvaničenje srpskog i hrvatskog hegemonizma, kao recepta za vladanje Bosnom. Na žalost, pod dejtonskim pritiscima mnogi Bošnjaci postaju protagonisti islamofobije, pronalaze krivicu u islamu, u sebi, u svojoj žrtvi, pristaju da žive kao građani drugog reda, uzdajući se u milost srpskih i hrvatskih gospodara dejtonskog poretka. Islamofobija je mirnodopsko sredstvo za nastavak genocida nad Bošnjacima - rekao je, između ostalog, mr. sc. Fatmir Alispahić na predavanju u Puli.

Događaj je uveličao hor Medžlisa Islamske zajednice Pula, koji je izveo nekoliko ilahija, a predavanju su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Hrvatske Mirsad Kugić, glavni istarski imam Esad ef. Jukan, predsjednik IZ Pula Atif Softić, pulski imam Omer ef. Omanović i mnogi drugi. 

(Bnet)