A+ A A-

Bošnjačka djeca iz Norveške posjetila domovinu BiH

U ponedjeljak 18. 04. 2011. godine u organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Norveške na čelu sa Edin ef. Mezitom (našim imamom u Norveškoj) kao glavnim vodičem, Ured za bošnjačku dijasporu posjetilo je oko 40 bošnjačke djece koja žive u Norveškoj, većinom srednjoškolske dobi.

bosnjacka-djeca-norveska-posjeta-bih-2011

Oni će tokom ovog boravka u svojoj domovini Bosni i Hercegovini posjetiti najznačajnije znamenitosti naše prelijepe BiH. Svoju turneju su otpočeli posjetom Uredu za bošnjačku dijasporu gdje su im domaćini priredili topao doček uz prigodne poruke rukovodioca Ureda mr. Mirsada Kalajdžića.

Gosti će u narednih nekoliko dana posjetiti Bihać, Ključ, Travnik, Sarajevo, Počitelj, Blagaj, Srebrenicu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu te neke od naših medresa u Bosni i Hercegovini i tunel na Butmiru.

Razlog organiziranja ove posjete je slabo poznavanje vlastite domovine od strane naše djece u Norveškoj, obzirom da je većina njih rođena gore te i kada dolaze u BiH, dolaze samo u gradove odakle su im roditelji.

Drugi razlog je stalna organizirana posjeta logorima u Aušvicu od strane srednjih škola iz Norveške i drugih evropskih zemalja i to po njihovom nastavnom planu i programu, a Islamska Zajednica Norveške želi da naša djeca posjete i Srebrenicu kako ne bi zaboravili najveći genocid koji se desio našem narodu u prošlom stoljeću.

Želimo svakako pohvaliti ovu inicijativu Islamske Zajednice Bošnjaka Norveške, koja ne samo da je organizirala već i snijela jednu četvrtinu ukupnih troškova za svakog učenika koji je u posjeti BiH, te se nadamo da će biti još ovakvih i sličnih posjeta ne samo iz Norveške već i iz naše cijele Dijaspore.