Promo banner

A+ A A-

Mostar: Večer Kur`ana u Karađoz-begovoj medresi

U sklopu tradicionalne manifestacije Dani Karađoz-begove medrese sinoć (14.04) je u Karađoz-begovoj džamiji održano Večer Kur'ana. Medresa će nizom sličnih kulturno-vjerskih programa ove godine ispratiti 366 generaciju maturanata.

Odabrane kur'anske cjeline sinoć su proučili softe iz sarajevske "Gazi Husrev-begove", visočke "Osman ef. Redžović", cazinske "Džemaludin ef. Čaušević" i mostarske "Karađoz-begove" medrese.

vecer-kur-ana-mostar-medresa-2011

Ovim programom nastojimo dostojanstvno reprezentirati znanja koja naši učenici stiču tokom školovanja ali i odmoriti svoje duše od svakodnevnih nedaća i tegoba.", na početku programa kazao je direktor Medrese Šefko ef. Tinjak. Prigodnim vazi-nasihatom prisutnima se obratio hafiz Harun ef. Efendić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic.

"Večeras nas je ovdje okupila ljubav prema Kur'ani-kerimu. Ta naša ljubav je pokazatelj ljubavi prema Allahu i Poslaniku.", ovim riječima je hafiz Efendić počeo svoj govor o utjecaju Kur'ana na ljudske duše i živote. Analizirajući događaje o Omeru r.a., Fudajl ibn Ijadu i Ebu Zera r.a. hafiz Efendić je pozvao prisutne da se što više druže sa Kur'anom, kur'anskim porukama kako bi izgradili islamske osobine u vlastite živote i tako zadobili sreću i ovog i onog svijeta.

Hasan Eminović