A+ A A-

Podrška obnovi Ferhadije-džamije u Banjaluci

dzamija-ferhadijaGradilište ferhadije džamije u Banjaluci jučer (14.04) je obišao bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Tom prilikom susreo se sa banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem i stručnjacima angažovanim na obnovi ove u ratu porušene banjalučke džamije.

Iskazujući svoju podršku obnovi Ferhadije Bakir Izetbegović je rekao:

- Izgradnja ide sporo, jer je skupo graditi ovakav objekat. Danas sam tu da uzmem predračun troškova, kako bismo makar osnovne stvari mogli da uradimo. - kazao je Izetbegović.

Prema dosadašnjem tijeku radova, predračun koji bi pokrio troškove izgradnje osnovnih dijelova Ferhadije iznosi 1,5 miliona KM.

Ukazujući na značaj obnove Ferhadije, banjalučkki muftija je izjavio:

- Njenu izgradnju treba pomoći čitava Evropa, jer je ona pet vijekova bila simbol suživota, tolerancije, dijaloga, čak i 1941. godine, kada je Evropa drhtala pod čizmom fašizma, naši imami stvarali su na ovom mjestu Rezoluciju za spašavanje Srba i Jevreja - naglasio je muftija, dodavši da su potom inicijatori Rezolucije stradavali u zloglasnom jasenovačkom logoru.

U okviru ove posjete umjetničku sliku Ferhadije džamije Bakiru Izetbegovići donirao je Medžlis Islamske zajednice u Banjaluci.