A+ A A-

Erdoan optužio Francusku za kršenje vjerskih sloboda

erdogan-11Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je jučer (13.04) Francusku da krši slobodu vjeroispovijesti, nakon što je zvanični Pariz počeo da primjenjuje zakon o zabrani nošenja ženskog muslimanskog vela preko lica na javnim mjestima.

Erdogan je rekao u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope da je Turska jedina muslimanska zemlja koja je kopirala francuski zakon o sekularizmu, odnosno odvajanju države od crkve.

"Ironično je što vidimo da je sekularizam danas tema debate u Evropi i da su određene slobode ugrožene. Danas u Francuskoj nema poštovanja individualne vjerske slobode", rekao je turski premijer.

Vijeće Evrope prati stanje ljudskih prava širom kontinenta.

Konzervativna francuska Vlada zabranila je nošenje vela preko lica na javnim mjestima i pokrenula nacionalnu debatu o sekularizmu. Muslimani tvrde da su u Francuskoj prikazani kao problematična manjina, a ne kao grupa francuskih građana koja poštuje zakone.

Muslimanska manjina u Francuskoj od pet miliona ljudi najveća je u Evropi i čini oko osam posto stanovništva Francuske.

Kada je jedna francuska članica Parlamentarne skupštine odbacila Erdoganove optužbe, turski premijer ju je pozvao da posjeti Tursku i sama procijeni situaciju u njegovoj zemlji.

Mala kršćanska zajednica u Turskoj žali se na birokratska ograničenja koja im nameće država, a nekoliko hrišćanskih lidera ubijeno je u posljednjih nekoliko godina.

(FENA)