A+ A A-

Saradnja Islamske zajednice sa Ministarstvom vakufa Kuvajta

Delegacija IZ u BiH na seminaru Svjetskog centra za srednji put 

U organizaciji Ureda za zekat i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH u periodu od 9. do 15. aprila, 2011. godine u gostima Ministarstva vakufa Države Kuvajt boravi  petnaestočlana delegacija sastavljena od imama, glavnih imama iz svih muftijstava IZ u BiH, te profesora na obrazovnim ustanovama Islamske zajednice.

IMG_1374_3

Sa jednog od predavanja na seminaru u Kuvajtu

U toku boravka u kuvajtskoj prijestolnici delegacija će prisustvovati seminaru kojeg u ime Ministarstva sprovodi Svjetski centar za srednji put, a u okviru programa naučnih seminara za jačanje koncepta slijeđenja srednjeg puta u tumačenju i prakticiranju islamskih propisa i učenja. 

Ranije dogovorena saradnja

Tematika predavanja na seminarima obuhvata polja islamske doktrine i prakse koja se uglavnom dotiču razumijevanja zekata i vakufa. Osim glavnih tema predavači i demonstratori na seminaru, ugledni profesori i znanstvenici sa kuvajtskih univerziteta, delegaciji IZ u BiH će prezentirati i teme vezane za saradnju među mezhebima, revivalizam u islamu, diskurs saradnje sa pripadnicima drugih religija, kao što će ih i upoznati sa administracijskim i kadrovskim kapacitetima Bejtu-z-zekat, glavne kuvajtske institucije za prikupljanje i raspodjelu zekata, te islamskim pristupima administraciji općenito. U toku seminara u Kuvajtu delegacija IZ u BiH će posjetiti glavne islamske institucije ove države čijim radom upravlja kuvajtsko Ministarstvo vakufa. Posjeta delegacije Islamske zajednice Kuvajtu rezultat je ranije dogovorene saradnje na najvišem nivou koja je prošle godine potpisana tokom posjete i boravka reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića Ministarstvu vakufa i njegovog susreta sa ministrom Rašidom el-Hamadom i njegovim zamjenikom dr. Adil Felahom, kao i sa dr. Mutlek Qarawijem. 

IMG_1347_2

Članovi delegacije IZ sa prof. Kurdijem, članom Vijeća za fetve Države Kuvajt 

Zajednički projekti 

«Ova posjeta je rezultat dogovorene saradnje između Ministarstva vakufa Države Kuvajt i Islamske zajednice u BiH, a podrazumijeva između ostalog i organizaciju seminara za kadrove Vakufske direkcije i Ureda za zekat IZ,» izjavio je o posjeti za naš list direktor Vakufske direkcije hafiz mr. Senaid Zajimović. Njegov kolega, suorganizator posjete, mr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za Zekat, ističe kako je ova posjeta «pored sticanja novih znanja i koristi za članove delegacije Islamske zajednice u BiH i početak značajnije saradnje između agencija koje djeluju pod pokroviteljstvom kuvajtskog Ministarstva vakufa, a posebno iz oblasti zekata i vakufa i otvaranje mogućnosti za realizaciju konkretnih zajedničkih projekata u vremenu koje je pred nama.» 

M. Kovač