Promo banner

A+ A A-

Doboj: Uspješno završena manifestacija "Dani povratka"

Ovogodišnja manifestacija "Dani povratka"u organizaciji dobojskih mjesnih zajednica Sjenina i Sjenina Rijeka, te džemata Sjenina Rijeka trajala je dva dana.

Ova manifestacija je organizovana u povodu obilježavanja početka  povratka mještana-Bošnjaka  Sjenine i Sjenine Rijeke na svoja prijeratna-porušena ognjišta, a koji je započeo u aprilu 1998. godine, u zaseok Kapetani-džemat Sjenina Rijeka.

Do danas se u Sjeninu i Sjeninu Rijeku vratilo preko 3000 Bošnjaka, što predstavlja najintezivniji i najuspješniji povratak na području opštine Doboj i šire.

dani-povratka-doboj-2011-2

Prvi dan manifestacije započeo je  u subotu 09. aprila, na sportskom terenu u Sjenini, kao kulturno-zabavni i sportski dio manifestacije gdje je priređen predivan program u organizaciji KUD-a Sjenina-Sjenina Rijeka, a nakon toga program manifestacije je nastavljen prvim memorijalnim turnirom, koji je također dobio naziv "Dani povratka".

dani-povratka-doboj-2011-1

Na memorijalnom turniru je učestvovalo desetak ekipa sa područja opštine Doboj i Doboj Istok, na kojem su prisutni mogli gledati predivno sportsko takmičenje, a najuspješnijim ekipama su uručene novčane nagrade i pehari.

Drugi dan manifestacije je nastavljen u nedjelju 10. aprila 2011. godine u džamiji u Sjenini Rijeci, poslije podne namaza gdje je priređen predivan  mevludski program.

dani-povratka-doboj-2011

Mevludskoj svečanosti je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika, 17 imama na čelu sa glavnim imamom MIZ Doboj prof. Bajrom ef. Džafićem i predsjedikom Medžlisa gosp. Murvetom Bajraktarevićem.

Mevludsku svečanost su uveličali imami MIZ Doboj, MIZ Visoko i MIZ Gračanica,koji su bili počasni gosti ove svečanosti, a gost predavač je bio uvaženi hfz. Husein ef. Čajlaković.

Adil Rudanović