A+ A A-

Vlasenica: Kolektivna dženaza 23. aprila

U okviru priprema za sprovođenje sedme po redu kolektivne dženaze i ukopa identifikovanih Bošnjaka Vlasenice, u  subotu, 09. aprila, je na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici organizovano čišćenje i uređenje lokacije za ukop novih identifikovanih tijela, žrtava etničkog čišćenja Općine Vlasenica iz perioda 1992-95.

vlasenica-ukop-2011-1

- Ovoj akciji pristustvovalo je oko 40 građana povratnika u Općinu Vlasenica. Neki od njih su došli iz općina na području Federacije. Nadamo se da će u narednim subotama, kada i organizujemo akcije ovakvog tipa, do same dženaze biti još veći broj aktivista i porodica čiji su članovi ukopani ili će njihova tijala tek biti identifikovana i ukopana na Šehidsko mezarje Rakita, te da ćemo sedmu po redu dženazu i ukop identifikovanih vlaseničana pripremiti na najbolji način, kakav i priliči ubijenim u etničkom čišćenju, - rekao je Avdo Telalović, predsjednik Oragnizacionog odbora za sprovođenje aktivnosti dženaze i ukopa vlaseničkih Bošnjaka i predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Vlasenica.

vlasenica-ukop-2011Prema već određenom protokolu, dženaza i ukop identifikovanim Bošnjacima iz Vlasenice, biće obavljeni u subotu, 23. aprila, na Šehidskom mezarju Rakita - Vlasenica, a ispraćaj identifikovanih tijela biće organizovan dan prije, u petak, 22. aprila, u poslijepodnevnim satima ispred Komemorativnog centra Tuzla.

Do sada je od ukupnog broja ubijenih Vlaseničana za ovu (sedmu po redu) dženazu identifikovano i uz odobrenje i saglasnost porodica pripremljeno dvanaest tijela, koja će biti ukopana na mezarju Rakita 23.04.2011.godine. Sljedeća identifikacija i potvrde porodica o podudarnosti nalaza pronađenih ostataka tijela iz grobnica sa područja Općine Vlasenica i drugih masovnih i sekundarnih grobnica iz Podrinja, najavljena je za četvrtak 14.04.2011 u 08:00 sati u Komemorativnom centru Tuzla.

Hazim Mujčinović