Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Sabora IZ u Sloveniji

U subotu, 9. aprila 2011. godine, održana je druga redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Republici Sloveniji kojom je predsjedavao h. Refik Havzija. Sjednici su prisustvovali muftija dr. Nedžad Grabus, članovi Mešihata, imami i predsjednici izvršnih odbora.

Sabor IZ-e raspravljao je o izvještaju Mešihata IZ-e u Sloveniji za 2010. godinu, kojeg je predstavio muftija dr. Nedžad Grabus, zatim o financijskom izvještaju kompletne IZ-e u Slovenije, tj. svakog odbora pojedinačno. Po zakonu o porezu od 2007. godine, sve vjerske zajednice dužne su izvještavati Poreznu upravu Republike Slovenije i Agenciju za javni promet Republike Slovenije o svome poslovanju. Stoga su članovi Sabora raspravljali o izvještaju kojeg je IZ-a dužna poslati državnim institucijama o svom poslovanju. Izvještaj Mešihata o radu za 2010. godinu, financijski izvještaj i financijski plan za 2011. godinu,  jednoglasno su usvojeni.

sjednica-sabora-slovenija-2011-1

Sabor je u nastavku raspravljao o izvještajima o radu odbora Islamske zajednice i imamskim izvještajima o vjersko-prosvjetnom radu u 2010. godini. 

Muftija dr. Nedžad Grabus upoznao je članove Sabora, imame i predsjednike izvršnih odbora sa aktivnostima koje vodi Ured muftije, odnosno Mešihat vezano za projekat izgradnje džamije u Ljubljani. Islamska zajednica u suradnji sa Gradskom upravom Grada Ljubljane u narednih nekoliko dana nastojat će objaviti arhitektonski međunarodni natječaj za idejno rješenje Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani. Sabor je dao priznanje i podršku muftiji dr. Nedžadu Grabusu prilikom raspisivanja natječaja.

U nastavku sjednice sabornica Ela Porić uputila je pitanje muftiji dr. Nedžadu Grabusu kazavši da se u zadnje vrijeme sve više u bosanskoj javnosti govori o njemu kao jednom od ozbiljnih kandidata za budućeg reisu-l-ulemu IZ-e u BiH. Gospođu Porić zanimalo je da li su te tvrdnje istinite i kakvi su muftijini planovi s obzirom da mu je 21. marta 2010. godine, produžen mandat na period od pet godina?

sjednica-sabora-slovenija-2011

U svom odgovoru muftija dr. Nedžad Grabus kazao je da mu kao čovjeku imponira što ga se uvrštava u krug ozbiljnijih kandidata za budućeg reisu-l-ulemu, ali obećava da u Sloveniji ostaje barem dok se ne postavi kamen temeljac za Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani. „To su samo medijske rasprave, mene niko nije kandidirao za tu funkciju. Postoji propisana procedura koju propisuje Sabor IZ-e u BiH i on raspisuje izbore za reisu-l-ulemu. Ako me neko bude kandidirao, onda se mogu očitovati o tome. A s obzirom da me niko do sada nije kandidirao osim medija ja mogu kazati da od toga zasad nema ništa. Što se našeg rada tiče, mi smo fokusirani na rad u IZ- i u Sloveniji. Mene trenutno ne zanimaju drugi planovi, moj mandat teče i ja sam fokusiran i predan radu u Islamskoj zajednici u Sloveniji i zbog toga idemo u realizaciju novih projekata", između ostalog kazao je muftija Grabus.

N.P.