Promo banner

A+ A A-

Zvornik: Čišćenje ruševina džamije u Kušlatu

U okviru sveobuhvatnih priprema za obnovu jedne od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, džamije u Kušlatu, imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik su  organizirali i proveli akciju čišćenja ruševina. Akcija je provedena u srijedu 6. aprila 2011. godine. 

imami-zvornik-ciscenje-2011-2

Ova akcija je bila je ranije isplanirana i samo se čekalo pogodno vrijeme za njenu realizaciju. U prethodnim danima uz finasijsku podršku budućih vakifa džamije, Alije Efendića i dr. Senade i dr. Džemila Hujdurovića očišćena je pješačka pristupna staza. U veoma lijepom proljetnom danu imami našeg medžlisa se okupiše u Diviču, te sa halatom i dobrom voljom da doprinesu obnovi ove džamije uputiše se u Pahljeviće. Iz Pahljevića starim karavanskim putem pješice stigoše do džamije od koje se pruža prelijep pogled na sve četiri strane svijeta. Rijeka Drinjača i Jadar svojom bistrinom i ljepotom mame poglede, ali želja da se uradi planirano pokrenu nas je da uradimo ono zbog čega smo se sakupili. 

imami-zvornik-ciscenje-2011-1

Puni elana, uklanjali smo izraslo drveće, žile, kamenje i drugi materijal. U toku čišćenja pronađeno je dosta metalnih dijelova džamije koji su bili pod kamenjem i malterom. U ugodnoj atmosferi zidine džamije ostadoše očišćene da čekaju ako Bog da buduće neimare koji će je vratiti muslimanima ovih krajeva da je zijarete  i u njoj ibadet čine stoljećima kako je to bilo do 1993. godine. 

imami-zvornik-ciscenje-2011 

Bio je ovo skroman doprinos imama Medžlisa IZ-e Zvornik obnovi džamije u Kušlatu.

Mustafa Muharemović