Promo banner

A+ A A-

Pojas Gaze: Agresijom na agresiju... u nedogled?

Palestinska-djecaDuž palestinsko-izraelske granice u području Gaze dugotrajni niz incidenata se nastavlja, ljudi ginu. Palestinci u Pojasu Gaze su podijeljeni - jedni su za jedinstveno palestinsko vođstvo i mir sa Izraelom, drugi podržavaju  granatiranje izraelske teritorije, smatrajući da je to jedini način da se vrati milo za drago.

Među žrtvama nedavnog incidenta je i Bassam Al Helou, četrnaestogodišnjak. Igrao je nogomet kada je prostor na kojem su se on i suigrači nalazili pogođen izraelskom granatom. Poginuli su i Bassamov  ujak i rođak.

Um Basam, dječakova majka, pokazujući nekoliko uredno ispisanih listova, govori:

„Ovo su rezultati utakmica koje je bilježio. Bio je navijač Barcelone, gledao je posljednju utkamicu tog tima, ali nije stigao upisati rezultat...."

Tri člana porodice Bassam nisu jedine žrtve posljedne eskalacije nasilja duž granice Pojasa Gaze i Izraela. Izraelski zvaničnici su izrazili žaljenje zbog pogibije civila, uz obrazloženje da su cilj napada bili militanti koji su granatirali izraelska naselja.

Čelnici Hamasa,  koji drži vlast u Gazi, nastojali su držati militante pod kontrolom, spriječiti napade na drugu stranu. Sada glasnogovornik Hamasa Ismail Radwan kaže:

„Nakon posljednjeg masakra, zločina prema Palestincima, militantne frakcije će teško biti držati pod kontrolom. Za njih ... agresija  je odgovor na agresiju."

No, nisu svi za takav odgovor. Brojni Palestinci iz Pojasa Gaze, izlazeći i na ulice da to pokažu, traže ujedinjeno vođstvo, formirano od predstavnika Hamasa i umjerenog pokreta Fatah, koji drži vlast na Zapadnoj Obali.

Mahmoud Al Helou, brat jednog od poginulih na nogometnom igralištu,  je od onih koji žele kraj nasilju, koji traže da palestinski lideri prevaziđu razlike i podjele:

„Kada se ujedine, bićemo jači, moći ćemo odlučnije pregovarati sa Izraelom. Mir je najbolje, zapravo jedino dobro rješenje. Nema druge solucije kojom će biti zaustavljeno ubijanje. Mi nemamo istu moć kao Izrael, nismo naoružani kao Izraelci."

Mahmoud Al Helou želi mir.

Um Bassam kaže da je, sa smrću njenog sina, i njena nada u mir ubijena:

„Bila sam protiv napada na Izrael. Željela sam mir. Sada, međutim, ne znam.... Možda će moj bol biti ublažen ako čujem da je bilo napada na Izraelce, da je i tamo neka majka izgubila dijete, da i oni osjećaju bol koja mene razdire.  Nakon što je moj sin ubijen... zašto željeti mir. Kako sve ovo preživjeti?"

U nastojanju da smire tenzije, lideri Hamasa su ponudili primirje, obustavu napada, ako je i Izrael spreman da na isti način uzvrati. Sa izraelske strane odgovaraju da se neće ustezati koristiti oružje kao odgovor na napade palestinskih militanata.

Agresijom na agresiju... u nedogled.

(www.voanews.com)