A+ A A-

Potpisan ugovor o saradnji u oblasti halala

Jučer, 05. aprila 2011. godine, Agencija za certificiranje halal kvalitete i Pakisan Halal Products Development Board (PHPDB) iz Pakistana popisali su  ugovor o saradnji i potpomaganju u oblasti halal standardizacije, certificiranja i akreditiranja. Svečanost je organizirana u prostorijama Rijaseta IZ u BiH u Sarajevu.

halal-agencija-pakistan-2011

Uz prisustvo reisu-l-uleme, dr. Mustafe ef. Cerića, Nj. E. Jauhara Saleem, ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH i predstavnika Privredne komore Lahore iz Pakistana, ugovor su potpisali predsjednik UO Agencije, mr. Osman Kozlić i potpredsjednik PHPDB,  gospodin Hasnain Reza Mirza.

Ugovor je prvi korak u izgradnji međusobne saradnje između dvije institucije iz oblasti halala. U narednom periodu će se raditi na razmjeni iskustava iz oblasti Halal standardizacije i certificiranja, gdje Agencija prednjači, s obzirom na to da je bh. Halal standard BAS 1049:2010 drugi u svijetu registriran standard iz oblasti halala. Halal tržište Pakistana (160.000.000 halal konzumenata) je jako zanimljivo za bh. kompanije  koje će svoje proizvode u narednom periodu moći plasirati na pomenuto tržište.

Reisu--ulema dr. Mustafa ef. Cerić je izrazio zadovoljstvo pokrenutom aktivnošću te pohvalio dosadašnji rad i zalaganje Agencije za certificiranje halal kvalitete kako u Bosni i Hercegovini tako i svijetu.     

(www.halal.ba)