A+ A A-

Reakcija muftije tuzlanskog na istup Ćamila Durakovića

muftija-tuzlanski-husein-ef-kavazovicPovodom izjave zamjenika načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića, date Dnevnom avazu 4. aprila ove godine, a u kojoj on problem crkve u izgradnji na Budaku u Potočarima pokušava prebaciti Islamskoj zajednici u BiH „zakazivanjem" nekakvog sastanka sa muftijom tuzlanskim i episkopom zvorničko-tuzlanskim, u cilju informiranja javnosti, reagirao je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.  U reakcije muftije tuzlanskog se kaže: 

-Islamska zajednica u BiH je nevladina organizacija i nema nikakvu nadležnost za izdavanje dozvola za gradnju bilo kakvih objekata. Sam muftija može samo tražiti dozvolu za gradnju džamije koju općinske vlasti, nadležne za ta pitanja, mogu, ali i ne moraju odobriti. U slučaju izgradnje crkve u Potočarima je očito da državni organ (općina), u liku Ćamila Durakovića, ne poznaje svoju nadležnost. Podsjećam javnost da je općina Livno prošle godine srušila džamiju koja nije imala valjanu dozvolu. Apsurdno je da općinski organ iste te države sada traži od muftije da rješava ono što sama država treba da rješava.

Isti slučaj je i sa crkvom u porodičnom dvorištvu Fate Orlović. Državni organi vrše nasilje nad ovom staricom. Još od septembra prošle godine čekam poziv na sastanak kod gospodina Valentina Inzka, na kojem bi trebalo da razgovaramo o ovim problemima, ali imamo njegovu potpunu šutnju.

Ovim putem želim pozvati gospodina Durakovića da ostavi Islamsku zajednicu u BiH na miru i da se prihvati posla za koji prima plaću. S Vasilijem Kačavendom će se morati sam sastati, novodi se u reakciji muftije Kavazovića.