Promo banner

A+ A A-

Izdata dozvola za gradnju džamije u Solunu

solun-grckaNovi gradonačelnik Soluna Janis Butaris saopštio je da je gradska uprava saglasna da se sagradi džamija i otvori muslimansko groblje na periferiji grada. On je o ovome obavijestio i turske političare koji su nedavno posjetili Grčku.

U Solunu je očuvano nekoliko manjih džamija koje se ne koriste u vjerske već kulturne svrhe.

Atina je jedini glavni grad u Evropi gdje nema džamije. Posle mnogogodišnjeg oklijevanja, gradske vlasti su prošle godine odobrile da se u predgrađu Votanikos izgradi islamski centar na 17 hektara površine, što bi finansirale grčka vlada. Džamija bi imala površinu od 840 kvadrata a stajala bi 2,4 miliona eura. Cijeli kompleks bi stajao oko 15 miliona eura, finansirao bi se iz fondova Evropske unije. Gradnja i pored toga još nije počela a predviđeno je bilo da se završi 2012. godine. Grčka pravoslavna crkva je za ovu gradnju dala svoju saglasnost. Ona se, kao državna crkva, pita u slučaju da neke druge vjerske zajednice žele da sagrade svoju bogomolju.

U grčkim velikim gradovima, posebno u Atini i Solunu, živi sve više muslimana, doseljenih iz arapskih zemalja (Egipat, Liban, Sirija) i iz Albanije. Pola miliona ih ima dozvolu boravka, pretpostavlja se da ih samo u i oko Atine ima i do 700.000. Oni se mole u stotinjak stanova i garaža.

Autohtonih muslimana, većinom Turaka, u zemlji ima 80.000. Oni žive u oblasti Trakije, tamo imaju oko tri stotine džamija. Međunarodni ugovor iz 1923. garantuje prava muslimana u Grčkoj i hrišćana u Turskoj.

Mnogi muslimani iz Atine svoje pokojnike sahranjuju u 800 kilometara udaljenu Trakiju, pošto za sada bliže groblje nemaju.

(www.rtv.rs)