Promo banner

A+ A A-

Kakanj: Održana manifestacija „Proljeće srca moga"

Muallime Medžlisa IZ-e Kakanj kroz osmišljavanje i realizaciju projekta „Dani posvećeni ženi" doprinose osvjećavanju naše žene i jačanju njenog samopouzdanja.

S tim nijetom, duži niz godina, kroz različite edukativne i kulturne sadržaje upriličene tokom februara, marta i aprila: sedmične tribine, radionice za srednjoškolce i osnovce, okrugli sto, mevludi, tevhid za šehide, susreti halki Kur'ana, seminar iz pozitivne psihologije, obilazak džemata, oživljavanje bošnjačke tradicije i običaja  kroz manifestaciju „Biserje naše tradicije", ostvaruju kvalitetan kontakt sa ženama iz svih segmenata društva naše i susjednih nam općina. Završna manifestacija  „Proljeće srca moga" održana je u nedjelju, 3. aprila u sportskoj dvorani u Kaknju. Oko 2500 žena iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se u Kaknju. Program je obogaćen i prisustvom predavača i izvođača iz inostranstva.

manifestacija-kakanj-zene-2011-1

Učesnici u programu su bile: učenice Medresa, studentice naših Fakulteta, horovi iz Kaknja, Sarajeva i Tuzle. Specijalna gošća manifestacije je bila  dr. Iman Al-Šaal iz Egipta, koja je u svom obraćanju istakla važnost odgoja mladih generacija u svjetlu svega onoga što se dešavalo u proteklom period u njenoj domovini Egiptu. Kao i svake tako i ove godine počasne gošće manifestacije su bile žene  Srebrenice i majke Kakanjskih šehida.

manifestacija-kakanj-zene-2011

Ova manifestacija je samo još jedna potvrda kontinuiteta i predanog rada kakanjskih mualima na čelu sa koordinatoricom i velikim borcem i rasadnikom ideja muallimom Elvedinom Plasto. Na samom početku manifestacije kao i uvijek veliku podršku i selame dobrodošlice svim musafirima je izrazio glavni imam Medžlisa IZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković istaknuvši da su muallime ponos medžlisa te da su svojim predanim radom odavno nadmašile  djelovanje  izvan granica medžlisa. Da je ovo istina potvrđuje i to da su već u ponedjeljak (04.04.2011) naše muallime sa gošćom iz Egipta posjetile majke Srebrenice u Srebrenici gdje je također upriličen susret i održan program za žene Srebrenice.

Čestitke muallimama uz dovu Allahu dž.š. da ih nagradi za veliki hizmet ovoj zajednici uz nadu da sve ove sadržaje možemo očekivati i u budućnosti kako u Kaknju tako i na drugim mjestima. 

Abdurahman Zukan

(www.medzlisizkakanj.com)