A+ A A-

Brčko: Radost džemata Maoča Stara

U subotu, 2. aprila 2011.godine u džematu Maoča Stara upriličena je dvostruka svečanost. Naime, petnaest polaznika mektebske pouke iz ovoga džemata prezentirali su stečeno znanje iz Kiraeta i tako po drugi put polagali ispit koji su pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Brčko, u sastavu Mustafa ef. Gobeljić, Enver ef. Tursunović i Mevludin ef. Smajlović, uspješno položili mjesec dana ranije.

brcko_maoca_hatme

Nakon predavanja kojeg je održao Idriz ef. Memić, profesor Behram-begove medrese iz Tuzle, Mustafa ef. Gobeljić pristupio je ispitivanju polaznika. Iako trema kod polaznika uvijek umanji koncentraciju, možemo kazati kako se to u odgovorima nije moglo primijetiti. Po završetku ispita imami našeg medžlisa proučili su tradicionalni mevlud. Nagrade novim učačima Kur'ana dodijeljene su od strane Medžlisa IZ-e Brčko i džemata Maoča Stara. Na kraju je hfz. Šemsudin ef. Kavazović proučio dovu, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti.

Polaznici koji su položili hatmenski ispit su:

  1. Ajka Salihović
  2. Mahir Bašić
  3. Edina Kadrić
  4. Haris Bećić
  5. Erna Ćehajić
  6. Zekija Bikić
  7. Maida Dedić
  8. Ajna Bašić
  9. Ismail Salihović
  10. Edina Imamović
  11. Amina Alibašić
  12. Adisa Bikić
  13. Merisa Okanović
  14. Dženana Bašić
  15. Nermina Zlatić

Iskrene čestitke upućujemo svim kandidatima, njihovim roditeljima i Enver ef. Tursunoviću, njihovom muallimu, uz dovu Uzvišenom da ih sve obilato nagradi za uloženi trud.

(www.medzlisbrcko.ba)