A+ A A-

Počeo VI svjetski halal forum u Maleziji

6-svjetski-hala-forum-2011Danas, 04. aprila 2011. godine,  započeo je Svjetski halal forum (WHF 2011) u Kuala Lumpuru u Maleziji. World Halal Forum predstavlja najveći i najznačajniji skup, koji okuplja najistaknutije ličnosti i vodeće institucije, iz oblasti halal industrije u svijetu. Tema ovogodišnjeg foruma je: „Snaga vrijednosti na svjetskom halal tržištu"

Šesti svjetski halal forum, otvorio je svojim izlaganjem bivši premijer Malezije Tun Abdullah Ahmad Badawi. On je u svom obraćanju rekao da je halal industrija, čija vrijednost je procijenjena na oko trilion dolara, bilježi rast od 15 do 20% rasta, i da se svaki dio industrije jednako nadopunjuje.

On je naglasio da su ove industrije formirale temelj nove ekonomske paradigme halal ekonomije - halal prehrambena industrija i islamske finansije.

Vrijednost halal prehrambene industrije u svijetu procijenjena je na 661 milijardu dolara. Zajedničke vrijednosti industrije halal hrane, lijekova, kozmetike i turizma, procijenjena je na 2.3 triliona dolara.

Agencija za certificiranje halal kvalitete kao i svake godine do sada sudjelovat će u radu foruma na kojem će se govoriti o pitanjima vezanim iz oblasti halal certificiranja i akreditacije u halal industriji.

WHF 2011 završava sutra, 05. aprila 2011. godine, posjetom najvećem halal sajmu proizvoda i usluga, Malaysian International Halal Showcase - MIHAS 2011, koji počinje sutra.

(www.halal.ba)