A+ A A-

Promocija učača Kur'ana u Sisku

Kvalitet i snaga jednog džemata ne mjeri se po lijepo uređenom interijeru džamije, skupocjenim tepisima i luksuznom lusteru niti po članovima čija je jedina veza sa džamijom članstvo u Islamskoj zajednici već po broju klanjača - najljepšem ukrasu i po broju učača Kur'ana - niski bisera jednog džemata, bile su, između ostalog, uvodne riječi glavnog imama Alema ef. Crnkića kojim je u uvodnom obraćanju poželio dobrodošlicu na svečanu promociju novih 8-oro učača ili učačica Kur'ana održanoj u četvrtak, 31 marta 2011. u sisačkom mesdžidu.

ucaci-kur-ana-sisak-2011-1

Pored brojnih sisačkih džematlija, rodbine učača iz Bosne i Hercegovine, svečanoj promociji prisustvovao je i prigodnim govorom se obratio ravnatelj Islamske gimnazije prof. Mevludin ef. Arslani. U svom nadahnutom i poticajnom govoru, Mevludin ef. je govorio o odlikama onih koji znaju učiti u Kur'anu, o njihovoj vrijednosti kod Allaha dž.š. ali i daru-poklonu koji im je prenijela njihova muallima Ilvana Crnkić na čemu joj se mogu odužiti tako što će biti revnosni u učenju Kur'ana.

„Od danas ste bogati za jedno veličanstveno znanje, mogućnost učenja izvorne Božije riječi koja u sebi sadrži milost, lijek, uputu i smiraj...Zato to dobro koristite jer Vam je potrebno u vremenu iskušenja i izazova", bila je poruka Mevludin ef. Arslanija svršenicima tečaja kur'anskog pisma. Specifičnost ove generacije je da su svih 8 učača Kur'ana ženskog spola pri čemu se Alem ef. našalio rekavši kako je ovo „pljuska" muškom dijelu džemata te da očekuje kako će uzvratiti formiranjem sljedeće grupe.

ucaci-kur-ana-sisak-2011

Posebno je pozvao sve one koji znaju učiti u Kur'anu i aktualne svršenike da se uključe u kur'ansku halku-klub učača Kur'ana koji će se sastajati dva puta mjesečno sa jedinim ciljem učenja Kur'ana u halki, ispravljanjem eventualnih pogrešaka ili pojašnjavanjem nejasnog te prigodnim tumačenjem-tefsirom Kur'ana.

Dugogodišnji imam u mirovini Fuad ef. Karaga ovom prigodom sa prisutnim džem'atom podijelio je vrlo emotivnu priču o djevojčici koja je svaku noć učila Kur'ana te je preselila na Ahiret da bi nekoliko dana njena majka čula jecaje iz njezine sobe koji su protumačeni kao plač meleka što je više ne mogu slušati.

Novi učači su prvo proučili kur'anski ajet po izboru sa odabranim lijepim značenjem, potom su džem'at počastili sa dvije ilahije da bi pristupili centralnom dijelu svečanosti kada su birali kuverte sa pitanjima o propisima islama te učili Kur'an „na otvaranje" od strane prisutnih džematlija. Na svaku „prepreku" učači su odolijevali spremno. Šlagvort na kraju bilo je svečano polaganje Prisege o učenju Kur'ana koju su ponavljali za glavnim imamom koji im je potom dodijelio Uvjerenja o uspješno završenom tečaju kur'anskog pisma. Da su svršenici tečaja kur'anskog pisma zaista doživjeli ovu svečanost najbolje govori posebno pripremljena torta za ovu prigodu.

ucaci-kur-ana-sisak-2011-2

Svečanosti promocije novih učača Kur'ana predstavljaju jednu od najljepših povoda okupljanja i prigoda u svakom džem'atu. Kod novopromoviranih učača miješaju se osjećaji sreće i radosti zbog postignutog uspjeha, kod muallima osjećaji ponosa i zadovoljstva, a kod prisutnog džem'ata radost ali i tragovi želje onih koji ne znaju učiti u Kur'anu da se prijave u novi krug.

Novi učači Kur'ana Medžlisa IZ-e Sisak su: Medina Škorić, Nisveta Grošić, Samira Draganović, Semida Keranović, Lejla i Amanda Salihi, Enisa Zdionica i Aneida Vilić.

 A.H.

(www.medzlis-sisak.net)