A+ A A-

Udruženje ilmijje i glavni imam osudili napade na Bošnjake u Bos. Novom

ZNAKIZ1Udruženje „Ilmijje" opštine Bosanski Novi i ured glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi izdali su zajedničko saopštenje u kojem osuđuju napade na Bošnjake i Islamsku zajednicu:

„Najoštrije osuđujemo vulgarno-nacionalistički napad na džamiju, imama i džematlije džemata Urije koji se desio 29.03. u poslijepodnevnim časovima, ispred džamije na Urijama, kao i vandalski napad i paljenje bošnjačke imovine u džematu Suhača u noći sa 30.03. na 31.03 ove godine.

Napominjemo da je ovim zadnjim incidentima prethodilo i nekoliko pljački bošnjačke imovine, a od ranije je bilo i raznih drugih, većih ili manjih, incidenata.

Sve ovo je unijelo strah i nemir među bošnjačko stanovništvo naselja Urija i Suhače, ali i sve druge bošnjake naše opštine.

Zahtijevamo od nadležnih institucija da ovim događajima posvete maksimalnu pažnju, jer se, u ovim slučajevima, nije radilo o običnom narušavanju javnog reda i mira, nego o krivičnim djelima sa konotacijama nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u cilju nanošenja štete i zastrašivanja Bošnjaka.

Islamska zajednica i imami bili su i biće uvijek u službi svom narodu u borbi za njihova prava i opstanak", stoji u saopštenju za javnost koje su potpisali glavni imama Elvir ef. Vakufac i Nedžad ef. Kauković, predsjednik  Opštinskog odbora Udruženja ilmijje Bosanski Novi.