Promo banner

A+ A A-

Održani izbori u Islamskom savjetu Norveške

osloNa izbornoj skupštini Islamskog savjeta Norveške,  održanoj krajem marta dosadašnji  predsjednik Senaida ef. Kobilica  je ponovno izbaran na tu funkciju.  Senaid ef. Kobilica je istovremeno i  glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. On  je na ovu funkciju izabran po treći put. 

Prije ovogodišnjih izbora,  provedene su vrlo široke konsultacije među svim članicama ove jedinstvene institucije, koja okuplja skoro sve islamske zajednice i organizacije u Norveškoj. Nakon toga, izborna komisija je napravila listu od 18 kandidata za rukovodstvo ove organizacije, koje ima 9 članova. Svi članovi rukovodstva su izabrani aklamacijom. Izborna komisija je jedino imala svoga kandidata za rukovodioca Komiteta imama, ali je on tokom sjednice povukao svoju kandidaturu. Tako je za rukovodioca ovoga Komiteta ponovno izbaran Faruk ef. Terzić, inače imam Oslo džemata pri Islamskoj zajednici Bošnjaka. 

Zanimljivo je, da je ponovnim  izborom za predsjednika ove važne institucije koja okuplja muslimane u Norveškoj, Senaid ef. Kobilica obilježava desetogodišnjicu svoga angažmana na rukovodećim mjestima. Dvije godine je obavljao funkciju potpredsjednika, a sada po treći put uzastopce, biva biran na mjesto predsjednika. 

- To je, za mene zaista veliko priznanje, kaže on. To samo govori da sam ovaj posao dobro obavljao, ali moram naglasiti i nesebičnu pomoć mojih suradnika u Savjetu. Također moj angažman bi bio znatno otežan da nije bilo i razumijevanja za moj angažman u Savjetu i u okviru naše Islamske zajednice Bošnjaka.  Naravno da ću i dalje nastojati da opravdam ukazano mi povjerenje. Također  smatram  da je ovo svakako priznanje  i našoj zajednici Bošnjaka, koja živi u Norveškoj. Veoma bi me obradovalo da ovaj moj rad postane neka vrsta inspiracije i drugima, da se više angažuju u radu u odgovarajućim organizacijama, kao  i inače u javnom životu Norveške. Trenutno je takav angažman minimalan. 

Ovom prilikom valja spomenuti da Islamski Savjet Norveške okuplja sve značajnije organizacije muslimana u Norveškoj, koji dolaze iz različitih krajeva svijeta, sa različitim načinom razmišljanja i kultura.

F. Konjhodžić