A+ A A-

U Kaknju promovisana interaktivna "Sufara.ba"

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kakanj u petak 25. Marta 2011.god. u maloj sali doma kulture Kakanj održana je promocija interaktivne sufare u elektronskoj formi "Sufara.ba" mladog autora i imama Ermin ef. Zahirovića, imama u džematu Obre. Naime Ermin ef. je skoro dvije godine koristeći vlastito znanje iz oblasti informatike radio na projektu izrade elektronske sufare. Ona ima za cilj da učenje arapskog pisma učini lakšim, jednostavnijim i zanimljivijim kroz vizuelne efekte i zvuk koji su njena osnovna odlika, te je kao takva posebno pogodna za djecu a isto tako i za odrasle. Uz interaktivne lekcije autor je pokrenuo i istoimeni websajt Sufara.ba sa dodatnim objašnjenjima i korisnim sadržajem. Kreirana je prema priručniku za mektebsku nastavu "Sufara" autora prof. Asim ef. Hasanspahića kojeg imami skoro deset godina veoma uspješno koriste u mektebima na području Medžlisa IZ-e Kakanj. Ovaj naporan rad krunisan je promocijom na kojoj je prisustvovao veliki broj posjetioca. 

sufara-ba-promocija-2011

Glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj Mr. Sulejman ef. Čeliković kao moderator u uvodnom djelu između ostalog istakao je nastojanje Medžlisa IZ-e Kakanj da osavremeni i unaprijedi mektebe i mektebske učionice kako bi se mektebska nastava mogla izvoditi uz pomoć savremenih nastavnih sredstava i pomagala. Tako su svi mektebi ne području Medžlisa Kakanj opremljeni računarima a za naredni period planirana je i nabavka plazmi i LCD televizora za sve mektebe. 

sufara-ba-promocija-2011-2

Svojim nadahnutim vazovima prisutne su oduševili uvaženi profesori, hafizi i gosti iz Sarajeva i Zenice. Uvaženi profesor, dr. hfz. Fadil ef. Fazlić koji je inače i recenzent ukazao je na vrijednost elektronske sufare upravo u ovo vrijeme kada je i komunikacija među ljudima elektronska i kada je sve više onih koji se koriste računarima i internetom te je posebno interesantna što je putem websajta dostupna svim ljudima svijeta. Također je govorio o učenju sufare i podučavanju arapskom pismu u prošlosti na našim prostorima. 

Jedan od promotora bio je i autor štampane verzije sufare prof. Asim ef. Hasanspahić koji je u svom izlaganju govorio o nastanku ovog djela koje je rezultat dugogodišnjeg iskustva i rada sa raznim sufarama i udžbenicima te je tako kombinujući najbolje osobine raznih izdanja napisao ovu kratku i jednostavnu sufaru  po kojoj je kreirana interaktivna elektronska verzija. 

sufara-ba-promocija-2011-1

Posebnu pažnju prisutnih privuklo je predstavljanje interaktivnih lekcija putem video topa uz koje je autor još prikazao i interesantne statističke podatke prema kojima svakoga dana websajt Sufara.ba posjeti u prosjeku 150 osoba tražeći sufaru putem pretraživača a za nekoliko posljednjih mjeseci, koliko je websajt online, zabilježio je više od 16.000 posjeta iz 73 zemlje svijeta i preko 790 različitih gradova što ukazuje na to da veliki broj ljudi kod nas a i u dijaspori putem interneta traži informacije o sufari i arapskom pismu uopšte. Također, kreirana je i stranica na Facebooku, koju prati preko hiljadu osoba. Autor je napomenuo da prava na štampanje i prodaju interaktivnih lekcija, poklanja Medžlisu IZ-e Kakanj kao njegov doprinos na polju učenja i podučavanja Kur'anu. 

Ovu iznimno lijepu večer u domu kulture Kakanj na kraju je ukrasio gost predavač dr. hfz. Halil ef. Mehtić predavanjem o vrijednostima učenja Kur'ana i podučavanja kur'anskom pismu, navodeći spisak autora koji su u prošlosti dali svoj doprinos na ovom polju. 

Medžlis IZ-e Kakanj