Promo banner

A+ A A-

Mostar: Dr. Sead Seljubac sa imamima razgovarao o temi "Hutba umijeće govora"

U sklopu redovnog stručnog seminara mostarskih imama i hatiba danas je (30.3.2011.) u Mostaru o temi "Hutba umjeće govora" govorio dr. Sead Seljubac, pomoćnika direktora Behram-begove medrese u Tuzli. Dr. Seljubac je jedan od rijetkih akademskih radnika koji je i dalje ostao hutbom vezan za džemat.

seljubac-mostar-2011

Povod njegovog današnjeg gostovanja je zbornik hutbi pod nazivom "Stazama dobrih i zahvalnih" koji je izazvao posebnu pažnju i pozitivne kritike na širem prostoru Bosne i Hercegovine.

Seljubac je tokom današnjeg susreta sa mostarskim imamima govorio o hutbi iz dva ugla, naučno utemeljenog u standardima moderne komunikologije i kroz diskurs živuće tradicije muslimana u Bosni i Hercegovini. "Hutba je neodvojivi dio od ukupnog značenja ibadeta u islamu traženja Božjeg zadovoljstva i Njegove nagrade.", kao polaznu premisu svog razmišljanja naglasio je dr. Seljubac, opetujući činjenicu kako je hutba najutjecajniji ali i najstariji medij u našem društvu.

"Komunikološka pismenost u Bosni i Hercegovini je na vrlo niskom nivou, tako da nam hutba ostaje kao najbitniji medij i najprisnija veza sa džematom.", kazao je Seljubac.

Govoreći o osbinama hatiba Seljubac je od brojnih posebno izdvojio: usađeni, primordijalni osjećaj iskrenosti, znanje o stukruri džemata i umijeće govora iz potpunog ubjeđenja.

Seljubac se u daljem toku razgovora sa imamima posebno zadržao na gestikulacijskim znakovima i značenjima analizirajući dejstva različitih vrsta ljudskih glasova, visokih, jasnih, niskih, nejasnih i drugih vrsta zvučnih recepcija.

"Vrijednost hutbe je njen učinak kod džematlija. Veoma je važno obraćati se direktno okupljenom džematu, jer velika je greška govoriti onima kojih tu nema.", zaključio je Seljubac.

Hasan Eminović