A+ A A-

Melburn: Održan 3. Bošnjački festival

U subotu i nedjelju 26. i 27. marta 2011. godine, u organizaciji Džematskog Odbora i džemata „Deer Park"  u Melbournu održan je  3. VELIKI MULTIKULTURALNI BOSANSKOHERCEGOVAČKI FESTIVAL . Ova velika manifestacija u džematu „Deer Park" ponudila je u dva dana veoma bogat i raznolik vjerski, kulturni, sportski  i umjetnički program. Svi prisutni su mogli da uživaju u prelijepoj prezentaciji naše bogate kulturne baštine kroz univerzalne vrijednosti naših  folklora u narodnoj nošnji, ilahija i kasida- vjerskih pobožnih pjesama, sevdalinke-narodne pjesme, naše hrane i drugih vrijednosti. Festival je okupio veliki broj naših džematlija i džematlijki, braće i sestara,koji žive u Melbournu, ali i onih koji žive u drugim gradovima Australije, Sydney, Perth, ...I prvi i drugi dan Festivala program je bio zaista raznolik i  u duhu naših vjerskih, tradicionalnih i kulturnih okvira.

druzenje-bosnjaka-melburn-2011

Program je u subotu počeo učenjem jasini šerifa za sve vakife (dobrotvore) džemata i sve naše šehide. A u nastavku programa prisutni su mogli da uživaju u učenju Kur'ana-Reuf ef. Mezit, zatim u izvođenju prelijepih ilahija i kasida u izvedbi hora džemata Noble Park; i u izvedbi Amine Kuč -kojoj nije bilo teško da dođe sa svojom porodicom iz Pertha, u prelijepoj izvedbi dvije koreografije predstavila  nam se folklorna grupa „Mladost Bosna" iz Sydneya koju uspješno vodi Ifeta već 13 godina. Bez obzira na daleki put od 10 sati autom, ova folklorna grupa je nastupila tako svježe i razigrano da su pobudili poseban interes kod svih prisutnih i dobili veliko aferim. A također u prelijepoj izvedbi dvije koreografije predstavila se i folklorna grupa „Dukat" iz Deer Parka, sa svojom mlađom i starijom grupom koji su pokazali veliko znanje iz ove vrste umjetnosti. Naročite simpatije imali su najmlađi polaznici ove grupe u izvedbi svoje koreografije. A izvedbama prelijepih sevdalinki su se predstavili  naši poznati pjevači ; Muhamed Muki- Gredelj, Zijad Turkušić -Zigi, i Munib Ramović. Prelijepi recital o Bosni i Hercegovini odrecitovala je prof. Nisveta Smailbegović. Ovaj dio programa su vodile Merisa Pašević i Irma Ekić.  

Isti dan imali smo i književno veče u učionici Islamskog Centra , a u sklopu ove večeri održana  je promocija knjige „ Radari ljudskih duša" autora mr Habiba  Manđića. Promotori knjige su bili : Imam džemata „Deer Park" Muhamed ef. Đidić; Imam džemata Sydney,  Jasmin ef. Bekrić, doktorant Muhamed   i sam autor knjige mr Habib Manđić. Na promociji je bilo prisutno preko 30 džematlija i džematlijki koji su sa velikom pažnjom pratili izlaganja promotora, a sama knjiga nudi brojna rješenja svakom čovjeku u njegovim težim životnim situacijama, bio je jedan od zaključaka sa ove promocije. Cijena knjige je $30 a svi oni koji knjigu kupe u džamiji trebaju znati da $5 ostaje u džamijskom fondu . Prisutni nisu krili zadovoljstvo onim što su čuli a poslije promocije, nastupilo je vrijeme akšam - namaza i mevludskog programa koji su izveli članovi hora džemata „Deer Park". Nakon prelijepog mevludskog programa koji je ostavio traga na dušama svih prisutnih obratio se sa svojim veoma nadahnutim i inspirativnim vazom prof. Jasmin ef. Bekrić , koji je u svom obraćanju posebno istakao potrebu za pomirenjem i jedinstvom među muslimanima . Surom koju je proučio Reuf ef. Mezit i dovom završili smo ovaj dio programa.

druzenje-bosnjaka-melburn-2011-2

Oficijelni dio programa Festivala počeo je u nedjelju poslije podne namaza, a otvorili su ga voditelji Mahir Pašević i Medina Hajdarević izrazivši dobrodošlicu svim prisutnim, nakon čega je uslijedila himna u izvedbi hora „Sevdalinke" i u interpretaciji Senahida Hasandića, kao i odlomkom iz Kur'ana koji je proučio Reuf ef. Mezit.  Ispred Islamskog Centra „Deer Park"  prisutne poselamili Imam džemata Muhamed ef. Đidić i predsjednik Zilhad Đonlagić. A u nastavku programa su se smjenjivali izvođači i učesnici ; hor „ Sevdalinka" , zatim talenat za harmoniku Dino Kočić, hor Ilahija i kasida džemata „Deer Park", hor „Behar", folklorna grupa „Neble Park", folklorna grupa „Dukat" izvođači sevdalinki; Muris Kuruđija, Muhamed  Muki- Gredelj, Zijad Turkušić- Zigi, Izet Hasanović, Munib Ramović, muzička pratnja Pašo Šehić, Haris, Admir i Dino. U sklopu ovog dijela programa obratili su nam se i Uvaženi gosti; prof. Jasmin ef. Bekrić predsjednik Mešihata IZ u Australiji, mr  Ibrahim ef. Omerdić, imam džemata Noble Park; Inga Peulich MP Victorian Multicultural Commision.  Zbog neodložnih državnih obaveza nisu se mogli odazvati na Festival  Nj. E. Dr Damir Arnaut-ambasador BiH u Australiji i Hon Edhem Husić- Federal Member for the seat of Chifley, Labour-koji su izrazili svoje žaljenje zbog toga.  Odlomkom iz Kur'ana I dovom završen je i ovaj dio programa.

Pored programa, Festival je bio obogaćen i sa nekoliko štandova gdje se mogla kupiti lijepa knjiga, levha, marama i druge lijepe stvari, a za naše najmlađe bio je ringršpil .

Potrebno je naglasiti da je u ovu veliku Manifestaciju, koja je uistinu zahtijevala mnogo truda I angažmana,  bilo uključeno preko 30 volontera, džematlija i džematlijki , braće I sestara,  koji su se dobrovoljno javili da pomognu Džematskom Odboru u organizaciji ovog Festivala i koji su najzaslužniji da sve bude u najboljem redu. Svi prisutni su veoma ljubazno bili usluženi  hranom, kahvom, sokom .jer je trebalo ispeči i servirati  10 jagnjadi , bika , preko 300 kg ćevapa,.. Neka ih Uzvišeni Allah nagradi svojom nagradom.

Festival je pokazao jedno ogromno kulturno i vjersko bogatstvo koje posjedujemo kao narod, koje njegujemo i  održavamo i  u ovoj dalekoj zemlji Australiji, koja nam je omogućila da budemo slobodni građani ove zemlje i omogućila nam  da čuvamo svoju : vjeru , kulturu, tradiciju , jezik, porodicu i sve druge vrijednosti. Također, ovom manifestacijom smo obilježili i četvrtu godišnjicu od otvorenja našeg Islamskog Centra, a time smo se prisjetili i svih naših VAKIFA (dobrotvora) džemata, koji su nam ostavili u emanet da  vodimo brigu o svojoj džamiji i svom džematu I svim našim vrijednostima, bez obzira gdje se nalazimo.

druzenje-bosnjaka-melburn-2011-1

Prisutni na Festivalu nisu krili zadovoljstvo svim onim što su vidjeli I doživjeli, jer mi nemamo često priliku da se sakupimo na jednom mjestu u ovoliko jednom zaista impozantnom broju, to se vidjelo na licima svih. Jedna naša nana je ovako prokomentarisala ovaj Festival, a ona je ovdje došla u posjetu svome sinu I snahi I ona kaže: „SINE OVO VAM JE OVDJE ŠTO IMATE PRAVI DŽENNET NA ZEMLJI". I na kraju ovog texta želimo se zahvaliti svim učesnicima programa, našim medijima, gostima , svim volonterima, svima koji su došli I svojim prisustvom podržali ovo naše okupljanje I druženje.

Posebno se zahvaljujem našem Džematskom Odboru,  sa Predsjednikom gosp. Zilhadom Djonlagićem, kojima  pripadaju sve iskrene čestitke na uspješnoj organizaciji još jednog  MULTIKULTURALNOG BOSANSKOHERCEGOVAČKOG FESTIVALA u Melbournu. Neka ih Allah dž.š. nagradi svojom nagradom i na ovom i na budućem svijetu. Amin.

Muhamed ef. Đidić