Promo banner

A+ A A-

Bosanski Novi: Brutalni napad na žene, djecu, imama i džamiju

Jučer (29.03.2011.godine) je na Urijama oko 17:05 NN lice izvršilo više krivičnih djela no zahvaljujući pribranim stanovnicima i Policiji Novi Grad teže posljedice su izbjegnute.

NN lice je prvo automobilom prišao Urijanskoj džamiji te se zabio u dio harema pred džamijom gdje je izložena šehidska ploča. Nakon toga je izašao iz auta i počeo psovati i derati se da će zapaliti džamiju, minirati je, srušiti je i da je ovo Republika Srpska za koju se borio te je psovkama, prijetnjama i zastrašivanjem osuo po djeci i ženama koji su se nalazili u blizini džamije. Ženama koje su bile na probi hora je govorio da će ih sve pobiti, ponavljajući da je ovo Republika Srpska i što su ovdje došle.

Riječima "sve ću vas pobit", od mene nikad više nećete imati mira" nastavio je do dolaska imama Muhameda Hodžića. Hodžić ga je uljudno zamolio da napusti ulicu jer pravi nered, sramoti i sebe i druge ljude no on je počeo psovati mu majku, nanu i sve redom, govoreći da će ga ubiti što je došao ovdje, ponavljajući to desetak puta, rekavši ako ne danas onda sutra. Pokušao je i fizički napasti imama nekoliko puta no imam se povukao i pokušavao ga umiriti riječima da to što radi je loše.

urije-napad-2011

U međuvremenu nekoliko poziva je bilo policiji, pa u najkritičnijem trenutku policija je stigla. Četvorica policajaca su uz dosta muke uspjeli privesti napadača koji se opirao hapšenju no policija nije koristila silu. Napadač je savladan i prebačen u stanicu na ispitivanje.

Ranije, napadač, kada je ugledao policiju počeo je vikati da ima veze u policiji i u cijeloj Republici Srpskoj te kada su policajci počeli izlaziti iz auta počeo im je pružati ruke nazivajući ih gdje si rode, gdje si prijatelju, gdje si kume isl.

Ogorčeni, prestrašeni, uvrijeđeni i poniženi, žene i djeca, imam ali i komšije pravoslavci dosta vremena nisu mogli doći sebi da se priberu. Ostao je strah da će se ponoviti, da će se prijetnje ispuniti, da će se strah nadviti nad Urije.

Ovaj napad je imao veliki broj očevidaca i oštećenih a od nekih je i policija uzela izjave - ali ne od svih.

Osude ovog brutalnog napada odmah po saznanju stigle su od Medžlisa IZ-e Bosanski Novi i gl. imama Elvir ef. Vakufca koji je po saznanju odmah došao na Urije i razgovarao sa imamom Muhamedom Hodžićem i ostalim žrtvama ovog napada.

Osude ovog napada su stigle od građana Urija, muslimana i pravoslavaca, te su svi izrazili ogorčenje spomenutim događajem.

(www.bosanskinovi-urije.com)