A+ A A-

Direktori medresa u posjeti Saudijskoj Arabiji

Delegacija direktora sedam medresa koje djeluju po jedinstvenom planu i programu Rijaseta Islamske zajednice u BIH, među kojima i direktor Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru Rešad-ef. Plojović, predvođena rukovodiocem Vjersko-prosvjetne službe mr. Muharem-ef. Omerdićem, u organizaciji i na poziv Ministarstva prosvjete Saudijske Arabije, boravila je u desetodnevnoj radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, od 11. do 21. marta 2011 godine, i tom prilikom se susrela sa brojnim zvaničnicima pomenutog ministarstva, te rukovodiocima i predstavnicima mnogih organizacija koje se bave odgojem i obrazovanjem, bilo kroz školski ili vanškolski sistem.

direktori-medresa-saudija-2011

Posjeta je započela 12. marta Ministarstvu prosvjete u Rijadu, gdje je delegaciju, zbog spriječenosti ministra, primio njegov zamjenik sa saradnicima, koji je u bratskom i srdačnom razgovoru naglasio da narod Saudijske Arabije posebno voli i cijeni muslimane Bosne, zbog svega onoga što su preživjeli krajem prošlog vijeka, te da cijeni njihov napor i trud za očuvanje vjere islama na trusnom području i okruženju u kojem žive. Također je naglasio da je ova posjeta samo prvi korak i početak dugoročne saradnje koja će se nastaviti i biti od koristi svima. Domaćini nisu krili svoje zadovoljstvo i radost kada su saznali da u Bosni i Sandžaku, tj. Srbiji, djeluje sedam medresa, čiji je radni vijek i duži od 500 godina, koje odgajaju i pripremaju čuvare vjere i predstavljaju branu od vjekovne tendencije asimilacije pripadnika islama i njihovog pokrštavanja.

Ovom prilikom su gostima predstavljeni planovi i aktivnosti Ministarstva prosvjete u cilju unapređenja odgojno-obrazovnog procesa, koji u zadnjih nekoliko decenija bilježi stalni napredak.  

Nakon sastanka sa čelnicima Ministarstva prosvjete, delegacija Islamske zajednice je imala priliku posjetiti nekoliko škola na prostoru Rijada, Meke i Medine, opštih i vjerskih, tj. škola za učenje Kur'ani Kerima, gdje se na licu mjesta upoznala i uvjerila u visoki kvalitet nastave koja se izvodi. Većina učionica u školama koje su posjećene opremljene su najsavremenijom opremom: „pametnim" tablama, video-projektorima, kompjuterskom i pratećom opremom, uključujući i internet, specijalizovanim kabinetima sa opremom za učenje Kur'ana, profesionalizovanim laboratorijama i kabinetima, te ostalim pomoćnim sredstvima, što je izazvalo oduševljenje gostiju. Ono što je posebno izraženo u toku ove posjete jeste ljubaznost i gostoprimstvo koje je zračilo iz svakoga: od domaćina, rukovodioca škola, nastavnog osoblja i učenika. Svaka škola je pripremila poseban doček delegaciji, od horskog pjevanja tradicionalnih pjesama dobrodošlice u izvođenju učenika, preko srdačnog prijema rukovodstva, prigodnih programa upoznavanja, te poklona koji su specijalno za ovu priliku pripremljeni musafirima.

Prilikom posjete Meki i Medini, pored obilaska određenih škola, delegacija Islamske zajednice je imala susrete i sa rukovodiocima područnih školskih uprava, koji su vodili računa da sve protekne u najboljem redu, u čemu su potpuno uspjeli, pa i više od toga.

Boravak u mubarek mjestima Meke i Medine iskorišten je za obavljanje umre i posjetu Poslanikovoj a.s. džamiji, ali i za posjetu i upoznavanje sa drugim važnim mjestima i znamenitostima ova dva sveta grada. Domaćini su u tom kontekstu organizovali posjetu muzeju u Meki, fabrici u kojoj se vrši izrada prekrivača Kabe, posjetu mjestima na kojima se obavljaju obredi hadža, posjetu kompleksu za štampanje mushafa, posjeta upravi i obilazak pratećih prostorija Medinskog harema iz kojih se vrši kontrola, te muzeja, kao i posjeta drugim znamenitostima ova dva mubarek grada.

Boravak u Saudijskoj Arabiji, a posebno u Medini, Rešad-efendija je iskoristio da se susretne i razgovara sa studentima iz Sandžaka koji se školuju u ovom gradu, a kojih ima oko 30.

Ono što je zaključak svih članova delegacije jeste da su upoznali jednu novu Saudijsku Arabiju, o kojoj se malo zna i govori u svijetu, posebno na Zapadu, ljubaznu i gostoprimljivu S. Arabiju, koja primjenjuje najsavremenije programe u obrazovanju, čiji profesori i učenici pored arapskog tečno govore engleski jezik, koja postiže zapažene rezultate i uspjehe na takmičenjima, kako na nivou zemalja Zaljeva, tako i šire, koja ulaže puno na polju odgoja i obrazovanja i koja će, ukoliko nastavi ovim tempom, vrlo brzo postati lider u regionu na polju nauke.

(www.islamskazajednica.org)