A+ A A-

Senatska rasprava o diskriminaciji muslimana u Americi

senat-amerikaAmeričko ministarstvo pravosuđa kaže da su američki muslimani sve češće žrtve vjerske diskriminacije. Zamjenik ministra pravosuđa za građanska prava, Thomas Perez, je , govoreći pred američkim Senatom, rekao da je Ministarstvo pravosuđa istraživalo  oko 800 incidenata  nasilja, prijetnji i vandalilzma, usmjerenih prema muslimanima, a u posljednjih 10 godina. On je rekao da je u tome 45 osoba bilo osuđeno na različite kazne, i dodao da savezne američke vlasti sarađuju po tom pitanju s lokalnim tužiteljima.

Gospodin Perez je rekao da je anti-muslimanski sentiment, kako se izrazio, rezultirao  u povećanju broja sporova oko izgradnje i otvaranje novih džamija. Ministarstvo pravosuđa je otvorilo 14 novih istraga  o navodnoj diskriminaciji  protiv izgradnje džamija, od maja 2010, do danas, dok je u cijelih prethodnih 10 godina bilo samo 10 takvih slučajeva.

Demokratski senator Dick Durbin  je sazvao današnju raspravu, rekavši da zapaljivi komentari javnih figura, stvaraju, kako se izrazio, tlo plodno za diskriminaciju muslimana.
Senator Durbin je također rekao da rasprava nije o terorizmu, iako je visoko rangirani republikanac Lindsey Graham rekao da prijetnja domaćih terorističkih ćelija ne smije biti zanemarena, i pozvao američki muslimansku zajednicu da se i sama bori protiv toga.

Ova senatska rasprava došla je gotovo tri nedjelje nakon što je senatski odbor za unutrašnju sigurnost izazvao kontroverzu organizirajući saslušanje o prijetnji koju predstavljaju radikali u zajednici američkih muslimana. Predsjedavajući tog senatskog odbora  Peter King  je tada upozorio da Al-Qaida vrši nastojanja da što više pridobije i radikalizira mlade muslimane u Americi.

U Sjedinjenim Državama, da podsjetimo,  živi oko 7 miliona muslimana.

(www.voanews.com)