A+ A A-

Rasplakana tuhafli hanuma

mikrofonTeško se oteti utisku sažaljenja nakon što pročitate tekst Arijane Saračević Helać taze okačen na nekoliko web portala. Na šta se svede dostojanstvo novinarke koja nas je s mikrofonom posjećivala na ratištima oko Sarajeva? Majko! Tugo!

Očigledno je kako je u ovom mučnom naguravanju političkih stranaka, Arijana sav svoj bijes pokušala izbaciti pljujući po reisu. Haj, ako joj je lakše otrpit ćemo uvrede i laži. Neka joj bude!  Rastužuje činjenica što halavna i tuhafna (tako se sama oglašava po čaršiji) ne umije naći utjehu u vjeri ili smiraj kakav samo namaz može podariti insanu. Da je pročitala makar prijevod Kur'ana (kako to tvrdi) našla bi ajet koji zabranjuje prenošenje poluinformacija, našla bi načelo da „vijest" koju insan čuje najprije treba provjeriti, pa onda kako narod reče, tri put peći a jednom reći. Sve je to Arijana našla i u udžbenicima novinarstva. Ali, tuhaf insan pa eto ti.

Kur'an odgaja ljudsku plemenitost, insistira na učtivom odnosu spram onih koji drugačije misle, pogotovo kada su oni drugi predvodnici naroda, predstavnici određene skupine ljudi. Kur'an prezire neke od sadržaja kod mnogih portala, novina i TV programa i uz to još Kur'an obavezuje vjerske autoritete da na to skrenu pažnju vjernicima. Kur'an zabranjuje da se vrijeđaju svoje i tuđe svetinje (hutba, minber, fetva itd). Kur'an insistira da čovjek analizira ono što zna i ono u što je upućen, a ono što ne poznaje da nauči. Ako je baš toliko isfrustrirana, možda je krivce mogla potražiti u Javnom RTV servisu na kojem radi. Tamo bi makar znala pokoju činjenicu, ko i kako se formiraju cijene, recimo putnih troškova, korištenja privilegija, kako i ko odlučuje koliko će trajati 60 minuta... Zašto se zamjerila Bakiru? Tamo bi mogla znati ima li ili nema korupcije, ko je stvarno glavni urednik informativnog, kulturno-zabavnog programa, ko i kad normira socijal-TV demokratiju itd.

Ovako, raspravljajući o nečemu što elementrano ne poznaje, zapetljala se pa pozvala „kolege" novinare da cenzuriraju hutbu, jedan od najstarijih medija u Bosni i Hercegovini. Stvarno je Arijana imala još jedan loš dan. Eto, sažalite se nad njom. Valjda će joj biti lakše!

Hasan Eminović