A+ A A-

Aktivnosti MIZ Tešanj

Promovirana knjiga „Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941)"

Nakon Tuzle i Zagreba, 25. Marta 2011. godine  održana je promocija knjige „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije. (1918-1941.)" autora dr. Adnana Jahića  u Tešnju -u Centra za kulturu u organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, a u okviru 5. tradicionalne općinske manifestacije "Tešanjsko proljeće".

tesanj-aktivnosti-slika1

Na promociji su brojnim prisutnim tešnjacima (među kojima predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, Načelnik općine Fuad Šišić te novoizabrana Ministrica za obrazovanje u ZE-DO kantonu g-đa Bernadeta Galijašević) govorili promotori:  dr. Amir Karić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla;  prof. dr. Adib Đozić i autor  dr. Adnan Jahić te moderator glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić

Moderator promocije je, nakon selama  i dobrodošlice prisutnima, naglasio da je ova monografija objavljena 2010.g. u biblioteci BOSANA - Bošnjački pisci u Hrvatskoj, a predstavlja prerađenu verziju autorove doktorske disertacije „Organizacija i rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata"  koju je autor odbranio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2007.g., te da je najbolji prikaz tema obrađenih u ovoj monografiji dao sam autor kroz pet obimnih poglavlja koja nose naslove:

-  „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posljednjih godina austrougarske uprave;

-  Bošnjaci i nastanak Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca;

-  Izazovi autonomije: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini do Zakona o Islamskoj vjerskoj zajednici Kraljevine Jugoslavije (1918-1930);

-  Između kontrole i autonomije: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u doba šestojanuarskog zakonodavstva (1930.-1936.);

-  Autonomija po volji politike: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini do kraha Jugoslavije (1936-1941.)".

Nakon čega je riječ dao prvom promotoru dr. Kariću koji je u svom kratkom izlaganju čestitao domaćinu na organizaciji promocije i naglasio da je ovo treća promocija ove knjige - prva je bila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli tj. na matičnom fakultetu autora, druga promocija je bila u Zagrebu - tj. mjestu izlaska iz štampe ove knjige što je u stvari i prirodno, a treću (prvu izvan institucija koje su učestvovale u njenom izdanju) evo organiziraju tešnjaci koji imaju istančan ukus i osjećaj za vrijedno i lijepo, čija i lokalna vlast prepoznaje kulturne i umjetničke vrijednosti i evo u svoje projekte uvrštava i promociju ove nadasve vrijedne monografije.

tesanj-aktivnosti-slika2

U osvrtu na biografiju autora dr. Jahić podcrtava da je autor bivši i aktuelni član Sabora IZ-e u BiH.

Prof. dr. Abid Đozić na početku svog, nešto dužeg izlaganja, napominje da se odlučio za nešto drugačiji pristup promociji ove knjige od uobičajenog jer ni ova knjiga nije obična odnosno uobičajena knjiga, stoga ju je dva puta pročitao, a morat će još nekoliko puta jer su između njenih korica sadržani brojni  historijski, filozofski, antropološki, kulturološki, sociološki,  politološki...tekstovi,  te je ova knjiga u stvari enciklopedija.

Potom se osvrnuo na pojedine sadržaje koji se u knjizi obrađuju sa posebnim osvrtom na odgojno-obrazovnu i društveno-historijsku analizu Bošnjačkog stanja. 

Na kraju se autor zahvalio organizatoru  i pokrovitelju ove manifestacije.

Podijeljene stipendije maturantima medresa

U subotu, 26. marta 2011. godine, je u prostorijama Medžlisa IZ-e Tešanj, iz sredstava Fonda „Hasan ef. Škapur" predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, u svojstvu predsjednika UO Fonda, uručio stipendije za 13. maturanata medresa u BiH koji žive na području Medžlisa IZ-e Tešanj.

tesanj-aktivnosti-slika3

Prije uručenja stipendija prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, a u ime maturanata se zahvalili: Jupić Vedad i Ćeman Amina, koji su dali izjave i za lokalnu TV „SMART", dok se u ime roditelja maturanata zahvalio otac Subašić Nermine. Stipendije su uručene maturantima „Gazi Hesrev-begove" medrese Sarajevo: Dalila Salkanović, Amar Ljevaković, Vedad Jupić; „Behram-begove" medrese Tuzla: Dženana Lekić, Amina Ćeman, Harisa Tokmić, Lamija Smajić, Albinka Bajrić, Emina Halilović i Emin Roša; i medrese „Osman ef. Redžović" Visoko: Elmir Hrvić, Amir Šujić i Nermina Subašić.

(www.iz-tesanj.ba)