Promo banner

A+ A A-

Muslimanka je nepotpuna bez znanja i obrazovanja

samina_dizdarevicSamina Dazdarević je rođena 16.09.1971. godine u Novom Pazaru od oca Nedžiba i majke Najče, djevojačko Mumdžić. Sedam razreda osnovne škole završila je u Beogradu, a osmi u Novom Pazaru. Potom se upisuje u Gimnaziju, smjer osnove novinarstva u Novom Pazaru 1990.
Od 1990. godine studira engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Prištini i isti završava u decembru 1994. godine.
2001. je pohađala tromjesečni oksfordski seminar u Novom Pazaru, a prisustvuje skoro svim seminarima ne samo Oxfordovim već i Longmanovim.
2005. godine upisuje postdiplomske studije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje je uspješno odbranila magistarski rad na temu „Uticaj medija na nedosljednu upotrebu britanske i američke varijante u pravopisu i izgovoru neizvornih govornika engleskog jezika" koji je obrađen u skladu sa zahtjevima metodologije naučno-istraživačkog rada u naučnoj oblasti anglistike. Ujedno, prva je žena doktor engleskog jezika u Sandžaku.

Razgovarala: Sanela Karišik

SAMINA: 05. jula 2008. godine sam odbranila doktorsku disertaciju „Arabizmi u engleskom jeziku" (Arabisms in Contemporary English) koja je napisana na engleskom jeziku; sadrži rezultate samostalnog naučnog rada kojim su u metodološkom smislu pravilno definisane potrebe, predmet i ciljevi istraživanja, koncipirajući opšte i posebne hipoteze koje su u potpunoj korelaciji sa rezultatima istraživanja, odnosno lingvistički sam dokazala da su se arabizmi adaptirali i integrirali u engleski jezik. Arapski jezik je doprinio i nastavlja da doprinosi napretku čovječanstva. Ovo čini potpuno jasnim da će jezik za koji Arapi i, ustvari, svi muslimani smatraju kao ‘jezikom dženneta' nastaviti svoju svjetsku ulogu.

Bošnjaci.Net: Odakle ljubav prema engleskom jeziku?

SAMINA: Tek sam u osmom razredu, kada sam se preselila u Novi Pazar, zavoljela engleski jezik i to zahvaljujući mom profesoru engleskog jezika. On je probudio moju ljubav prema engleskom jeziku. Po meni kada vas učitelj voli i poštuje nekako i vi zavolite svog učitelja i želite da se dokažete i sve više učite. Tako je i bilo sa mnom. Bila sam mnogo stidljiva ali je on htio to da ukloni. Sjećam se kada mi je rekao da recitujem neku pjesmu na engleskom jeziku na maturskoj večeri. To je bio nezaboravan trenutak.

Bošnjaci.Net: Gdje si sve do sada radila i gdje sada radiš?

SAMINA: Godinu dana sam radila u Gimnaziji u Novom Pazaru nakon čega odlazim u Njemačku na tri godine da bih savladala i njemački jezik.

Nakon povratka iz Njemačke radila sam godinu dana u Gimnaziji u Rožajama gdje sam aktivno držala kurseve ne samo engleskog već i njemačkog jezika.

1999. godine sam radila u Kožarsko-tekstilnoj školi u Novom Pazaru. Od 2000. godine radim u ženskoj medresi „Gazi Isa-beg" kao redovni profesor. Radila sam i u predškolskoj ustanovi „Wildan" pri Mešihatu, gdje sam djecu, uzrasta od tri godine do 7, podučavala engleskom jeziku na veoma zanimljiv način, uz igračke i razne igre.

2005. godine počela sam sa radom kao asistent pripravnik na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Od 2006. godine predavač sam na Fakultetu islamskih nauka u Novom Pazaru. Trenutno sam dekan na Internacionalnom univerzitetu na departmanu za filološke nauke.

Bošnjaci.Net: Odlučili ste se na hidžab?

SAMINA: Kada sam se rastala od muža bila sam sva skrhana bolom, razočarana tadašnjim životom, nezaštićena i usamljena. Čak nisam mogla da nađem posao. Praktikovala sam islam, klanjala ali do tada nisam ni pomislila da se pokrijem. Onda sam počela da razmišljam, da čitam i donijela odluku. Pokrila sam se... I tada je počeo period mog uspona u karijeri, zahvaljujem Allahu dž.š. na tome. Par dana nakon mog pokrivanja zvali su me da počnem da radim u predškolskoj ustanovi „Wildan" pri Mešihatu. I tako je krenula moja poslovna karijera. U početku sam bojažljivo izlazila ali vremenom toliko sam ojačala da je marama postala deo mene.

Bošnjaci.Net: Koliko je za ženu bitno obrazovanje?

SAMINA: Hidžab je sastavni dio muslimanke i bez njega ona nije potpuna, ali ona takođe nije potpuna bez znanja i obrazovanja, jer joj ono jedino može pomoći da osigura svoje mjesto u društvu.

Mnogi neprijatelji islama žele kazati, da je žena biće koje je u islamu bačeno u drugi plan, te da joj se ne dozvoljava traženje nauke, bilo da se radi o vjerskoj ili svjetovnoj nauci, što je laž.

Žena je kao i muškarac, biće koje je odgovorno za svoja djela, te je ujedno obavezna i da se podučava i podučava druge. To podučavanje podrazumijeva: porodicu, školu, ulemu i sl.

Bošnjaci.Net: Koliko je vas djece u porodici?

SAMINA: Imam tri sestre i jednog brata. Roditelji su dosta ulagali u nas, čak i u teška vremena su činili sve da nas školuju. Starija sestra je završila medicinu i sada živi u Australiji gdje trenutno radi na nostrifikaciji diplome. Mlađa sestra je diplomirala slikarstvo na Fakultetu umjetnosti, i magistrirala je slikarstvo, a radi u Školi za dizajn tekstila i kože kao profesor teorije forme, crtanja i slikanja, dizajna tekstila, dizajna kože i savremenog odjevanja i docent je anatomskog crtanja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Najmlađa sestra je, kao i ja, završila engleski jezik i književnost i radi u osnovnoj školi jer voli da radi sa mlađim uzrastom. Brat mi je najstariji i iako je veoma talentovan, završio je kulinarstvo u Beogradu. Živi sa svojom porodicom i radi u Beču. Sada mu je veoma žao što se nije obrazovao u tom pravcu, jer tek sad uviđa značaj obrazovanja.

Bošnjaci.Net: Da li je teško uskladiti porodične i profesionalne obaveze s obzirom da si majka dvoje maljoljetne djece, Nejle i Mehmeda?

SAMINA: Nije teško ukoliko dobro organizujete vaš radni dan i ukoliko imate podršku i pomoć. Živim kod roditelja i mama mi dosta pomaže. Da nije nje i mojih sestara, koje mi daju podršku ne bih mogla da postignem ovo što sam sada.

Bošnjaci.Net: Baviš li se prevođenjem?

SAMINA: Ne nalazim se u prevođenju. Prevodim samo kada moram. Volim da predajem, i da prenesem znanje mojim dragim studentima i učenicama.

Bošnjaci.Net: Šta planiraš u budućnosti?

SAMINA: U prvom planu su moja djeca jer sam ih u posljednje vrijeme tako zapostavila da sam čak ćerki angažovala privatnog učitelja. Planiram da odem na usavršavanje engleskog na 4 mjeseca u Australiju, jer mi tamo sestra živi i mogu da odem sa djecom.

Bošnjaci.Net: Kako vidiš ženu Sandžaka? Da li joj na nečemu zamjeraš i šta je to? U čemu je podržavaš?

SAMINA: Ženi Sandžaka zamjeram jer mnogo posvećuje pažnju svom spoljašnjem izgledu koje uopšte nije u skladu sa izgledom jedne muslimanke. jer žena mora da vodi računa o svome vanjskom izgledu, te je dužna da se pridržava islamskih propisa u pogledu hidžaba (pokrivanja), što je farz, oko čega nema dileme niti bilo ko ima pravo o tome raspravljati, a podržavam je jer konačno postaje svjesnija značaja višeg stepena obrazovanja a time je svjesnija o onome što se dešava oko nje.

Bošnjaci.Net: Pored svih obaveza, odvojiš li malo vremena i za druženje?

SAMINA: Duže vrijeme sam provodila vrijeme uz kompjuter ali sada kada sam postigla cilj polako se vraćam normalnom životu i druženju.

Bošnjaci.Net: Semina, želimo ti sve najljepše!

(www.bosnjaci.net)