Promo banner

A+ A A-

Sjednica kandidaciono-izborne komisije Mešihata IZ u Njemačkoj

Kandidaciona-izborna komisija Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj održala je 19. i 20.03.2011. godine sastanke sa predsjednicima džemata i imamima na svim regijama/medžlisima u Njemačkoj. Dana 19.03. su održani sastanci na regiji/medžlisu Hamburg, izborna jedinica Hamburg-Berlin, u džematu IZ Hannover, i regiji/medžlisu Düsseldorf, istoimena izborna jedinica, u džematu Dortmund. Za regije/medžlise Frankfurt, Stuttgart i München sastanci su održani 20.03 u Mannheimu, Stuttgartu i Augsburgu.

 sjednica-komisije-igbd-2011-1

Na ovim sastancima su predsjednici džemata i imami predlagali svoje kandidate za sve dužnosti u Mešihatu na osnovu odluke Sabora IZBNJ o raspisivanju izbora i provođenju izborne procedure. Predsjednici džemata i imami su predlagali kandidate za: predsjednika, muftiju, generalnog sekretara, blagajnika i članove Mešihata. Ovo je bio prvi krug u izbornom procesu, ili predlaganje kandidata. U drugom krugu izbornog procesa, nakon što Kandidaciona-izborna komisija provjeri kandidature, predsjednici džemata i imami će glasati za predložene kandidate.

sjednica-komisije-igbd-2011

Drugi izborni krug bi trebao da se obavi početkom maja mjeseca tekuće godine, dok se treći i završni krug izbornog procesa, čime se završavaju izbori u IZBNJ, očekuje početkom juna mjeseca. Prema usvojenim dokumentima i izbornim pravilima Zajednice pravo u izbornom procesu imaju svi džemati koji ispune svoje obaveze prema Zajednici.

U prvom krugu izbornog procesa učestvovalo je 46. džemata sa potpuno izvršenim obavezama prema Zajednici, dok se u narednom krugu izbornog procesa očekuje da i preostali broj džemata potpuno izmiri svoje obaveze i priključi se izbornom procesu. Kandidaciona-izboran komisija je nakon svakog sastanak na regijama/medžlisima sačinila zapisnik o radu komisije.

(www.igbd.eu)