A+ A A-

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku u sjeni rata u Libiji

palestina-izrael-bljesak-2U sjeni događaja u Libiji, Jemenu, Siriji i Bahreinu eskaliralo je stanje i u palestinskim područjima. Palestinski ekstremisti su na Izrael ispalili više desetaka granata i raketa pa je uslijedila izraelska odmazda.

Spirala nasilja je pokrenuta i zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom već upozorava da bi se Izrael mogao osjećati prisiljenim pokrenuti novu vojnu operaciju većih razmjera kako bi srušio Hamasov režim u Pojasu Gaze.

Nova eskalacija je barem posredno povezana s događajima na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku. Jer, zahtjevi za slobodom, političkim sudjelovanjem i blagostanjem čuju se i u Pojasu Gaze i Zapadnom Jordanu. Na zaposjednutim palestinskim područjima kuha. U Gazi i Ramalahu su prošlog tjedna demonstrirali većinom mladi ljudi, ali ti prosvjedi su ostali gotovo neprimijećeni. I Hamas u Pojasu Gaze i autonomne vlasti u Zapadnom Jordanu su protiv demonstranata upotrijebili silu. U Gazi je najmanje jedna osoba poginula.

Istovremeno predsjednik Mahmud Abaz se trudi oko pomirenja s Hamasom. On je spreman posjetiti Pojas Gaze i sastati se s tamošnjim premijerom Ismailom Hanijehom. Zajednički bi mogli stvoriti prijelaznu vladu koja bi u roku od šest mjeseci organizirala nove izbore.

U Jeruzalemu je to bio znak za uzbunu. To je posljednje što izraelska vlada priželjkuje, da se Palestinci slože. Da zajednički iznesu svoje zahtjeve i pojačaju nastojanja oko uspostave palestinske države. Da ojača njihova legitimnost na međunarodnoj razini i da tako postanu jači u zastupanju svojih interesa.
To se može spriječiti samo ako se ponovo pokrene vrzino kolo nasilja. A to je strategija za koju Izrael uvijek može naći spremne suradnike među ekstremistima Islamskog džihada i oružanog krila Hamasa u Pojasu Gaze.

Dok svijet gleda na Libiju, Jemen i Siriju, u Izraelu i palestinskim područjima se, dakle, ponovo zaoštrava stanje. Opravdan je strah da bi Izrael mogao iskoristiti povoljnu situaciju da razbije sve pokušaje ponovne uspostave sloge među Palestincima. Jer, ultra-desna vlada u Jeruzalemu nalazi se pod velikim pritiskom. U revolucionarnom arapskom svijetu, u kojem se narodi bude i zahtijevaju svoja prava, ni Palestinci neće mirovati i mirno promatrati kako židovski doseljenici zauzimaju njihovu zemlju i sve više nestaju njihovi izgledi za uspostavu vlastite države.

Događaji u arapskom svijetu i Zapad prisiljavaju na djelovanje. On ne može podupirati pobunjenike u Libiji i demokratski pokret u arapskim zemljama, a i dalje šutjeti o nepravdi prema Palestincima. Političari u Jeruzalemu već zahtijevaju novu ofenzivu u Pojasu Gaze, poput one prije dvije godine. Ako do toga dođe bilo bi vrijeme da se Izraelu uskrati potpora i zabran letenja uvede i iznad Pojasa Gaze.

(www.dw-world.de)