A+ A A-

Zajedničkom akcijom do prve džamije Bošnjaka u Švedskoj

Bošnjačka islamska zajednica Norrköping je osnovana januara mjeseca 1995. godine, a djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Uz sve zastupljene aktivnosti koje vodi i realizira jedan džemat u dijaspori, posebno mjesto, pažnja i resursi se ulažu i odvajaju za vjersko-prosvjetnu djelatnost, odnosno, obuku djece, omladine u okviru mektebske nastave i kurseva islam za odrasle osobe. Od osnivanja do danas kroz mektebsku nastavu koja se održava u kontinuitetu na 7 edukativnih mjesta (od kojih je najbliže 30 km a najudaljenije 120 km) prošle su, s uspjehom, generacije i generacije polaznika mektebske nastave.

U svom radu i djelovanju, razvoju i etabliranju Bošnjačka islamska zajednica (u daljnjem tekstu IZ-a) Norrköping je prošla kroz mnoga iskustva i iskušenja rješavajući svoj trajni lokacijski i stambeni smještaj. U tom pravcu, uviđajući dugoročnu nesigurnost i nestabilnost u iznajmljenom prostoru za koji se godišnje izdvajaju velika novčana sredstva, Skupština IZ-e na svom redovnom zasjedanju januara 1999. godine donosi odluku da se kupi jedan korišteni objekat u gradu ili da se ide na kupovinu zemljišta za izgradnju jednog Centra. U tom periodu od 1999. do 2010. godine više puta smo bili na domak samog cilja, odnosno kupovine objekta. No, i pored ulaganja velikog truda, energije, vremena pa i novčanih sredstava svoj cilj nismo ostvarili.
Tokom prošle i početkom ove godine u intenzivnim kontaktima sa Komunom dolazimo do saglasnosti oko jedne parcele zemljišta veličine 2100 m2, praktično, u središnjem djelu grada Norrköpinga (pored stadiona IFK Norrköping-a) za koju, početkom juna 2010. godine potpisujemo Predugovor i koji sredinom juna 2010. Komuna odobrava za prodaju. Ova parcela zemljišta košta sa infrastrukturnim priključcima oko dva miliona kruna (ca 230,000 Eura).

islamski-centar-norkeping-maketa

Paralelno s time naš arhitekta gosp. Adnan Muhsinović priprema crtež - izgled budućeg Centra, koje odobrava i komuna Norrköping. Ove crteže te dodatne informacije možete vidjeti i na našoj web stranici: www.izninfo.org na rubrici Vakuf.

U toku je kompletiranje idejnog rješenja Centra u pojedinim detaljima, zatim izrada studije izvodljivosti Projekta, izrada preliminarnog finansijskog okvira iznosa cijene Projekta, sakupljanje preostalog djela novčanih sredstava, a kako je planirano, pokrenuta je i procedura, u dijalogu s Komunom, oko definisanja kupoprodajnog Ugovora i drugih potrebnih projektnih aktivnosti. No, prvi preliminarni predračunski troškovi projekta su: oko 20 miliona kruna / 2.200,000,00 Eura.

islamski-centar-norkeping-izgled

Zamišljeni izgled budućeg islamskog centra

Nakon što Komuna usvoji urbanističko rješenje u djelu grada gdje se planira izgradnja Islamskog kulturno-edukativnog centra s džamijom, ostvarit će se uslovi i za drugu fazu projekta, a to su temelji za izgradnju Islamskog kulturno-edukativnog centra i prve džamije u Norrköpingu i Östergötlandu.

Naime, cilj ovog velikog investicionog poduhvata je ostvariti trajan smještaj IZ-e u jednom Centru koji je spoj modernog i tradicionalnog i s kojim želimo obezbijediti pretpostavke da sačuvamo svoj civilizacijski, kulturni, vjerski i duhovni identitet kao i da razvijemo jedan novi oblik tog identiteta koji bi podrazumjevao i islam kao svoj supstancijalni dio, u novim uvjetima za našu djecu koja se rađaju „pod drugim suncem".

Ovim putem pozivamo i molimo sve naše institucije, organizacije, udruženja, privrednike i poduzetnike, sve ljude dobre volje da nas pomognu svojom donacijom, prilogom, kako bismo sakupili ova novčana sredstva, platili zemljište i postavili temelje za izgradnju modernog, savremenog objekta koji će biti jezgro i gnijezdo našeg ponosa i dostojanstva, ali i garant za bolju budućnost naše djece i omladine, novih generacija muslimana. U prilog se nalazi i uputstvo za uplatu sredstava:

Uplate iz inostranstva:

PAY TO: NORDEA, 105 71 STOCKHOLM
SWIFT KOD: NDEASESS
IBAN: SE46 9500 0099 6034 0294 6879
BENEFICIARY (KORISNIK): Bosnisk isl.föreningen i Norrköping
Trädgårdsgatan 33, 602 24 Norrköping, Sweden
Pay for: „Kupovinu zemljista i izgradnju dzamije"

Rekao je Allahov Poslanik: "Kada čovjek umre, prestanu mu sevapi stizati, osim u tri slučaja: - trajno dobročinstvo koje je ostavio, nauka (pisano djelo) kojom se svijet koristi, i dobro (odgojeno) dijete koje mu (roditelju) dovu čini." (IPH, 349)

Nadamo se da vaša pomoć, razumijevanje i solidarnost neće izostati. Hvala!

Zekerijah ef. Čajlaković, predsjednik Izvršnog odbora BIZ-e Norrköping