A+ A A-

Svjetski dan voda obilježili polaznici vjeronauke u Tuzli

Svjetski Dan voda se obilježava 22. marta prilikom čega se nastoji podsjetiti javnost na obavezu čuvanja čistoće vode i njenih prirodnih resursa. Opća skupština UN je rezolucijom od 22. marta 1993 godine odlučila da se taj dan širom svijeta obilježi kao Svjetski Dan voda. Na Ministarskoj konferenciji UN period od 2005. do 2015 god. je proglašen "decenijom akcije" pod nazivom „Voda za život".

mladi-tuzla-dan-voda-2011

„Učenici vjeronauke su, nakon obrade nastavnih jedinica: „Čovjek i ekologija", „Pomoć vjere u zaštiti prirode"  i „Voda - blagodat života", pokazali motivisanost da odrade jednu manju radnu akciju čišćenja  povodom Svjetskog Dana voda. Voditelj ekološke sekcije Isak Šahmanović i ja smo odlučili da u cilju razvijanja ekološke svijesti kod učenika zajedno doprinesemo obilježavanju  Svjetskog Dana voda -22.mart i Svjetskog dana zdravlja -7. april. Dvadesetak učenika Islamske vjeronauke su odradili radnu akciju čišćenja dijela obale rijeke Jale i obišli nekoliko gradskih česmi, a polaznici ekološke sekcije su napravili pano i prezentaciju povodom Dana zdravlja." - kazala je Mersada Nuruddina Agović, profesorica Islamske vjeronauke u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli.

„Polaznici ekološke sekcije su uradili projekat porto folije pod nazivom „Ekologija = Zdravlje,  Zdravlje = Ekologija" pano i prezentaciju na zadanu temu. Drago mi je što je kod naših učenika jako razvijena svijest o ekologiji, a samim tim i o čuvanju zdravlja." - izjavio je Isak Šahmanović, profesor biologije i voditelj ekološke sekcije.

„U našoj školi ima dosta učenika koji su osnovno obrazovanje završili u JU OŠ „Sjenjak" za čiju je izgradnju država Japan  donirala sredstva kao doprinos bosanskom narodu. Zato je zovu i „japanska škola". Ti učenici su ovih dana posebno zabrinuti zbog poteškoća sa kojima se bori japanski narod koje su izazvane velikim zemljotresom, cunamijem i oštećenjem nuklearnih elektrana, te  nastoje da se  solidarišu na bilo koji način, pa makar i čišćenjem u svojoj okolini i učenjem dova kojima se traži pomoć od Allaha Užvišenog za sve ljude svijeta! Ovo je još jedan od načina da učenici osjete vrijednost svoje afirmativnosti, čak i u djelima koja na prvi pogled izgledaju neznatno, čime se povećava njihova želja za radom na polju dobra!" - rekla je profesorica Agović.

N.A.