A+ A A-

Druženje Bošnjakinja džemata Utike, Sirakjuza i Ročestera

Nedjelja, 20. mart 2011. godine, za Bošnjakinje džemata Utike, Sirakjuza i Ročestera (Utica, Syracuse, Rochester ) Američke države Nju Jorka, biće upamćena kao historijski događaj. Naime, toga dana blizu dvije stotine džematlijki iz ova tri džemata, kao i džematlijki iz Turskog Kulturnog Centra Ročestera i Islamskog Kulturnog Centra Ročestera su se po prvi put okupile u ovako velikom broju, na jednom mjestu namijenjenom samo za žene. Nakon klanjanja podne namaza i bogatog ručka kojeg su pripremile izuzetno vrijedne i sposobne  džematlijke Ročestera, počeo je program. Program je bio  specijalno prilagođen za naše  muhadžirke koje su po završetku  dana opisale ovaj susret  kao jedan od najljepših dana provedenih u Americi.

Početak programa je označen učenjem Kur'ana a zatim se  prisutnim džematlijkama obratila muallima Aiša Purak koja je između ostalog istakla:

Za nas, džematlijke Ročestera je ovo veliki dan. Zahvaljujemo se Allahu dž.š.  na ovom povijesnom danu, povijesnom događaju  za naš džemat, a posebno za  nas džematlijke  Ročestera. Danas, vi ste nas, drage moje Bošnjakinje džemata Utike i Sirakjuza, učinile sretnim i ponosnim što ste nam  omogućile da naš džemat bude domaćin jednog ovako velikog događaja, "prvog susreta Bošnjakinja u Americi", susreta  džematlijki  tri džemata, Utike, Sirakjuza I Ročestera. Ovaj dan bit će upisan kao povijesni događaj u historiji našeg Bošnjačkog naroda u Americi, a mi prisutne smo sebeb i dio tog susreta.

 Ali ovo je samo početak.  Mi se nećemo zaustaviti na  ova tri džemata. Naš cilj je da na našem sljedećem našem druženju bude još nekoliko džematlijki  iz drugih džemata  države Nju Jorka, a zatim,  uz Allahovu pomoć, da se ovo druženje proširi na područje cijele Amerike.  Pred nama je dug put i čeka nas težak i naporan rad. Ali mi smo spremne. Mi se ne bojimo napornog rada. Mi smo prošle kroz sito i kroz rešeto. Rat i izbjeglištvo su nas naučili marljivom radu i žrtvovanju. Ovaj dan, i vaš odziv je svjedok našoj spremnosti i odlučnosti da pomognemo sebi i našem Ummetu. InshaAllah kad se ujedinimo; kad ujedinimo naše snage, naše znanje, naše talente , naše  ideje, čuda se dešavaju.... Poslije obraćanja je proučena fatiha našim šehidima.

druzenje-dzamtlijski-rocester-2011-1

Polaznici vjeronauke su pripremili prijatno iznenađenje za prisutne prvo svojim divnim izgledom a zatim fantastičnim izvođenjem Ilahija. Ilahija „Taleal Bedru Alejna" u izvođenju  šestogodišnje Vanese Mutapčić je izazvala bujicu suza radosnica kod prisutnih hanuma. Dok je "Ima jedan Bošnjak" u izvođenje muallime Aiše Purak izazvalo veliki smijeh i glasne  komentare kod prisutnih hanuma. Lijepo i melodično učenje mevluda u izvođenju džematlijki Ročestera: Minke Vrbanjac-Bibić, Denise Kuduzović- Mutapčić, Halime Stenaklić i Zinete Hamzić probudilo je veliku nostalgiju za domovinom kod naših muhadžirki. Suze se nisu krile, slobodno su  tekle su niz lica prisutnih Bošnjakinja, bez stida i sustezanja.

Učenje mevluda je razbilo sve pregrade i predrasude. Tako da su u salu su ušle džematlijke različitih džemata, ali Mevlud je probudio uspomene na domovinu, rat, teškoće kroz koje su prošle sve ove prisutne čestite hanume, tako da se u sali osjetila sestrinska ljubav. Osjećaj koje samo one odabrane duše mogu osjetiti i koje se sastaju za Božiji hatar. Eto zato su se ove džematlijke i uputile na putovanje dugo tri sahata da se sastanu sa svojim sestrama i podijele svoju radost i tugu. Program je završen našom legendarnom  sevdalikom "Tekla Voda od Brijega do Brijega" u izvođenju Halime Stenaklić koja je ovu sevdalinku otpjevala tako da bi joj i naše  poznate kraljice sevdaha zavidjele.

druzenje-dzamtlijski-rocester-2011

Na kraju  programa prisutnima se obratila Dževada Tulić-Zvorničanin, koordinator za osjete džemata Utike i zahvalila se na divnom dočeku. U ime džematlijki Utike,  Dževada hanuma je pozvala žene džemata Ročestera da posjete Utiku i uručila poklone; novčani prilog za potrebe hora kao i za potrebe džemata. Zatim se prisutnim obratila Vesmirka Hamzić, predstavnica Žena Utike  i ukratko prisutne obavijestila o džematu Utike. Muallima Lejla Neimarlija se zahvalila domaćinu na  ukazanom gostoprimstvu u ime džematlijki  Sirakjuza. Rabia Savas Hos se zahvalila organizatoru  u svoje i ime Turskog Kulturnog Centra a Farzana Razvi se zahvalila organizatoru u ime Islamskog Centra Ročestera kao i u svoje ime. Uzeta je i zajednička fotografija prisutnih da  bi se ovaj nesvakidašnji događaj uramio i s ponosom pokazivao.

druzenje-dzamtlijski-rocester-2011-2

Džematlijke Ročestera su nesebično radile da bi ovaj historijski događaj - PRVI SUSRET BOŠNJAKINJA DŽEMATA UTIKE, SIRAKJUZA I ROČESTERA prošao u najboljem redu. Neumorno su radile  ne žaleći ni truda ni vremena i svojim kulinarskim umijećem oduševile su sve prisutne goste. Posebno su bile impresionirane predstavnice Islamskog Kulturnog Centra Ročestera koje dolaze iz Pakistana, Indije i arapskih zemalja izjavljujući da nikada nisu vidjele ljepše i ukusnije kolače i da  ih više nikada neće mašiti ovakva bosanska druženja. Svojim radom i nesebičnom podrškom  posebno su se istakle: Minka Vrbanjac- Bibić, Denisa Kuduzović- Mutapčić, Halima Stenaklić i Zineta Hamzić, Elvira Subasic-Bajrovic sa svojom mamom Fatmom hanumom, zatim Samija Arapović i Belma Bibezić. Iskoristila bih ovu priliku da se lično zahvalim Hazimu Hamziću na njegovoj velikoj podršci i doprinosu ovom susretu kao i Halimi Stenaklić koja je odigrala ključnu ulogu u organizovanju ovog susreta. Molim Allah dž.š. da sve džematlijke Ročestera koje su učestvovale u organizovanju ovog susreta  obilno nagradi za njihov trud i zalaganje kao i naše musafire koje su se odazvale našem pozivu.

Aiša Purak