A+ A A-

Promovirana "El-Hidrova knjiga" Nedžada Ibrišimovića

el-hidrova-knjiga-ibrisimovicU prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu, gdje se tražila stolica više, promovirana je jučer (22.03.2011. godine) "El-Hidrova knjiga", novo djelo Nedžada Ibrišimovića, koja predstavlja nastavak njegovog nagrađivanog romana "Vječnik" iz 2005. godine.

"El-Hidrova knjiga" nastavlja priču o čovjeku koji živi skoro pet hiljada godina i putujući dolazi i do Sarajeva u kojem 1933. godine započinje svoju pripovijest.

Knjigu je napisao El-Hidr, evlija, Zeleni, čovjek koji se neimenovan pominje u suri Pećina (Al-Kahf) i koji dugovjekog smrtnika vodi u prostor vječnosti sve do Skrivenog imama...

Njen kraj, slično kao i kraj 'Vječnika', ostavlja prostor za novi dio.

Širokogrudnu književnu kritiku večeras je pružio dr. Danko Plevnik koji je kazao da "El-Hidrova knjiga" predstavlja nastavak „Vječnika", ali i prethodnika sljedećeg Ibrišimovićevog romana, jer sam vjeruje da će to biti trilogija.

U svom izlaganju naglasio je da knjiga pokušava dati odgovore na dva važna pitanja i to 'može li naš život imati smisla?' i 'kako taj život učiniti vječnim?', na kraju dodajući da je "Ibrišimović pisac koji slovima želi biti vječan".

Sanjin Kodrić, recenzent knjige, napomenuo je da je knjiga koja izdata početkom 2011. godine, čast za čitaoce, te da "El-Hidrova knjiga" počinje tamo gdje završava "Vječnik", ali i da pokušava otkriti tajnu Vječnikove vječnosti.

O knjizi, ali i velikom bh. piscu, večeras je govorio i drugi recenzent dr. Damir Ovčina striktno potcrtavši da Ibrišimović ne piše da bi bio jedan od pisaca nego da njegove knjige ne bi bile zaboravljene inače su, kako je kazao, mrtve.

"On mijenja čovjekov način pogleda na svijet, a danas je malo takvih pisaca. Ova knjiga snažno je djelo koja čini da počnemo primjećivati stvari koje ranije nismo vidjeli", kazao je Ovčina.

Na kraju, obiljem prelijepih riječi, autor je zahvalio svima koji su večeras došli zbog knjige, zbog slova i zbog riječi.

Nedžad Ibrišimović autor je brojnih pripovijesti, drama i romana ("Ugursus", "Karabeg", "Braća i veziri", "Knjiga Adema Kahrimana napisana Nedžadom Ibrišimovićem Bosancem", "Woland u Sarajevu"...), dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije Nagrada Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" (2005), Nagrada izdavača Bosne i Hercegovine (2005) i Nagrada "Hasan Kaimija" (2005).

(FENA)