A+ A A-

Ohrabrujuća gesta učenika osnovne škole „Maglaj"

Džematski odbor džemata Novi grad, jednog od četiri gradska džemata u Maglaju, 2010. godine je osnovao Klub prijatelja Vali Recep Yazicioglu džamije - neformalno udruženje fizičkih i pravnih lica koje određenim finansijskim iznosom dobrovoljno pomažu održavanje džamije, kao i vjerske, kulturne i druge općekorisne aktivnosti koje se u njoj organiziraju. Isti je odlučio da sva sredstva prikupljenja od članstva u pomenutu asocijaciju u 2011. godini usmjeri u instaliranje podnog grijanja novoizgrađene džamije - projekta započetog tokom mjeseca februara tekuće godine. 

U svrhu involviranja što većeg broja džematlija, džematski odbor je pripremio propagandne afiše koje informišu javnost o džamiji, Klubu prijatelja i tekućim investicionim aktivnostima. 

maglaj-ucenici-vakuf-2011

Bez obzira na nezavidnu situaciju, potrebna finansijska sredstva, iako sporo, ipak se prikupljaju. Da ima mjesta optimizmu govori i slučaj učenika osmih razreda Osnovne škole „Maglaj". Naime, neki od njih su došli u posjed pomenute afiše i, iščitavši je, predložili su ostalim razrednim kolegama i svojoj nastavnici vjeronauke, Safiri Vuković - Karajbić, da svi zajedno, od svog džeparca, prikupljaju sredstva i, kao kolektiv, postanu članovi Kluba prijatelja Vali Recep Yazicioglu džamije. Rezultat je da su osmi razredi ove škole svojevoljno, uz koordinaciju njihove vjeroučiteljice, prikupili 100 KM, predavši ih džematskom odboru, kao njihov doprinos instaliranju podnog grijanja. 

Ovo je hvale vrijedan poduhvat koji nam daje nadu da praksa uvakufljavanja neće zamrijeti ni u generacijama koje tek stasavaju. Imamo se pravo nadati da će svi ti mladi ljudi i sutra, u granicama svojih mogućnosti, voditi računa o svojim džamijama, i da će se među njima naći i veliki vakifi koji će svojim vakufom osigurati sebi spomen do Sudnjeg dana. Hvala djeci i hvala njihovoj vjeroučiteljici. Ugledajmo se i mi odrasli na njih.

Nevres ef. H.