Promo banner

A+ A A-

Organizirana prva obuka za IAHK u Crnoj Gori

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u subotu, 19. marta 2011. godine, u suradnji sa Islamskom zajednicom Crne Gore, organizirala je prvu obuku za interne auditore halal kvalitete - IAHK. Obuka je organizirana za uposlenike kompanije Mesopromet doo - Franca iz Bijelog Polja, radi uspješnije implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 u pogonima nabave, proizvodnje, skladištenja i transporta sirovina i gotovih proizvoda.

mesopromet_obuka-2011

Cilj obuke bio je upoznati učesnike sa:

  • Zahtjevima halal kvalitete
  • Obučiti kandidate za samostalno dokazivanje halal kvalitete proizvoda, procesa i sistema,
  • Dokazivanje sljedljivosti proizvoda i
  • Samostalno obavljanje internog audita halal kvalitete. 

Predavanja na obuci su obuhvatila četiri cjeline:

  • Šerijatski principi i osnove halala
  • Halal standard, pravilnici i priručnici
  • Implementacija i primjena zahtjeva Halal standarda u proizvodnji. 

Predavači na obuci bili su: prof. dr. Midhat Jašić, Amir Sakić, Enis-ef. Burdžović, Valdet Peštalić i Damir Alihodžić. Nakon završene obuke interni auditor će u saradnji sa konsultantima halal kvalitete raditi na pripremi i izradi sistemske dokumentacije i implementaciji zahtjeva halal standarda BAS 1049:2007. 

Preduzeće Mesopromet doo osnovano je 1990 godine kao privatno preduzeće, a osnovna djelatnost mu je otkup, proizvodnja, prerada i promet mesa i mesnih prerađevina. Danas je Franca najznačajniji proizvođač svježeg mesa i polutrajnih i trajnih mesnih prerađevina u Crnoj gori. 

Fabrika Mesoprometa u sklopu svog kompleksa posjeduje: industrijsku klaonicu kapaciteta 150 junadi ili 1500 jagnjadi u smjeni, pileću klaonicu kapaciteta 5000 komada u smjeni, proizvodnju i preradu mesa, klasične sušare i savremene klima komore kapaciteta 30 t u šarži, rashladne komore kao i hladnjače kapaciteta 3600 t na - 18 ºC, tunel za duboko zamrzavanje -35ºC, farme za tov kapaciteta 3.000 junadi u turnusu , kao i maloprodajne objekte u Bijelom Polju, Baru, Ulcinju, Kolasinu, Beranama i Podgorici. 

U 2009. godini kompanija je kupila mesnu industriju Zmajevac doo Zenica te na taj način obezbijedila plasman svojih proizvoda na bh tržište.

Mesopromet je prva firma sa područja Crne Gore koja će svoju proizvodnju uskladiti sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010.

(www.halal.ba)