A+ A A-

Pastori Jones i Sapp zapalili Kur`an

paljenje-kurana-florida-2011Kontroverzni sveštenik evangelističke crkve sa Floride Terry Jones nadgledao je spaljivanje primjerka svete knjige muslimana, Kur'ana, u nedjelju (20.03.2011) u jednoj maloj crkvi na Floridi.

U nedjelju je održano "suđenje Kur'anu", a pastor Wayne Sapp proglasio je svetu knjigu muslimana "krivom za zločine" i "pogubio je".

Spaljivanje Kur'ana nadgledao je sveštenik Terry Jones koji je prošle godine, na dan obilježavanja terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, 11. septembra, želio spaliti Kur'an.

Svetu knjigu muslimana držali su potopljenu sat vremena u kerozinu, a zatim su je stavili u metalnu posudu u sredini crkve, te ju je Sapp zapalio.

Kur'an je gorio deset minuta, a prisutni su fotografisali taj prizor i molili se.

Podsjetimo, sveštenik Terry Jones izazvao je bijes javnosti kada je u septembru htio spaliti Kur'an, a njegovu namjeru osudili su i američki predsjednik Barack Obama, državna sekretarka Hillary Clinton i ministar odbrane SAD-a Robert Gates.

On tada nije sproveo u djelo svoju namjeru, te istakao kako ti ne bi ni učinio jer je već postigao šta je želio.

No, sada je istakao kako je "pokušao muslimanima dati šansu da odbrane svoju svetu knjigu, ali nije dobio nikakav odgovor".

Spaljivanje Kur'ana je bilo otvoreno za javnost, a "suđenju" i "pogubljenju" svete knjige prisustvovalo je oko 30 osoba, prenosi AFP.

Iako je danima najavljivao ovaj događaj, Jonesa su ljudi uglavnom ignorisali. Pojavilo se tek nekoliko njegovih sljedbenika zadojenih mržnjom.

Sveštenik je, ipak, istakao kako smatra "suđenje Kur'anu" uspješnim.

(www.sarajevo-x.com)