A+ A A-

Zenica: Glavni imam se sastao sa članovima Međureligijskog vijeća

U petak 18. 03. 2011. godine Medžlis IZ-e Zenica i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica upriličili su prijem za članove Međureligijskog vijeća Općine Zenica.

U prelijepom ambijentu obnovljene zgrade Medžlisa Zenica, nazočni su bili članovi Međureligijskoga vijeća, odnosno predstavnici vjerskih zajednica koje egzistiraju na području zeničke Općine.

sastana-gl-imam-zenica-medurelig-vijece-2011-1

Pored domaćina gl. imama mr. Jakub ef. Salkice, na svečanom prijemu bili su: predsjednik Jevrejske općine Zenica gosp. Jakob Montiljo, predstavnik protestantske Crkve velečasni pastor gosp. Dario Kapin, predstavnice pravoslavne Crkve gđa. Danijela Nikolić i gđa. Dejana Radić, predstavnici katoličke Crkve mr. Don Anto Ledić, ravnatelj KŠC "Sveti Pavao" Zenica i mr. prof. Mario Udovičić, te prof. Sumedin ef. Kobilica i gosp. Kenan Hodžić.

Pored dobrodošlice koju je uputio, gl. imam je upoznao članove sa radom Medžlisa IZ-e Zenica, te se na radnom sastanku  razgovaralo i o stanju vjerskih zajednica na području općine Zenica, broju vjernika te raspoloživim kapacitetima, kojim raspolažu vjerske zajednice u Zenici. Na sastanku je također razgovarano i o daljem radu vijeća i o projektima koji slijede, ali i o suradnji sa ostalim strukturama, posebno sa Općinom Zenica.

sastana-gl-imam-zenica-medurelig-vijece-2011

Kao kruna ugodnog sastanka donesen je zaključak da "dijalog među religijama ima istaknutu važnost jer vodi k ljubavi i uzajamnom poštivanju, uklanja, ili barem smanjuje predrasude među pripadnicima raznih religija te promiče jedinstvo i prijateljstvo među narodima."

Članovi su sa domaćinom ugodno druženje nastavili u hotelu "Zenica" te se na kraju dogovorili da će održavati susrete ovakve vrste jednom u mjesecu, kako bi nastavili suradnju u svjetlu istinskog prijateljstva.

Članovi su na poklon dobili dvije knjige istaknutih autora, za sjećanje na jedan u nizu lijepih i ugodnih sastanaka, koji potiču međureligijski dijalog.

Kenan Hodžić