Promo banner

A+ A A-

Saradnja i zajednički projekti vjeroučitelja u Jajcu

jajceVjeroučitelji islamskog i (rimo)katoličkog vjeronauka sa područja Jajca pokrenuli su niz zajedničkih aktivnosti i projekata. Ti projekti rezultat su dogovora sa sastanka održanog u ovom gradu 17. februara 2011. godine. Ovom sastanku prisustvovalo je 9 vjeroučitelja (5 vjeroučitelja islamske vjeronauke i 4 vjeroučitelja (rimo)katoličkog vjeronauka) i tom prilikom dogovorene su aktivnosti na zajedničkom radu na međusobnom educiranju vjeroučitelja o drugom i drugačijem (predavanja, zajednički obilasci vjerskih institucija u Jajcu, Bosni i dalje), zatim na zajedničkom radu na projektima za građane - vjernike (predavanja, humanitarne akcije, i dr.) te na zajedničkom radu na projektima za učenike (izleti, radionice i dr.). 

Tako je u ponedjeljak, 14. marta 2011. godine, u prostorijama Crvenog križa u Jajcu ponovo održan sastanak vjeroučitelja obje vjeronauke. Sastanku su pored vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola Jajca prisustvovali i glavni imam Ramiz ef. Bećirović i fra. Niko Petonjić, gvardijan, koji su podržali osnivanje i funkcioniranje ovakvog Udruženja.

Dogovoreno je da na sljedećem sastanku, koji je zakazan za 02. april 2011. godine, vjeroučitelji zajedno obiđu nekoliko vjerskih objekata u Jajcu (džamiju Esme sultanije, mjesto pravoslavne crkve, Samostan, Svetiše u Podmilačju), u čemu će im se pridružiti glavni imam i gvardijan. Osim toga, planirano je i usvajanje godišnjeg plana rada za 2011. godinu.

Z. H.