A+ A A-

Diskriminacija i netolerancija - je li to nova Evropa?

antisemitizam-u-evropiAntisemitizam Poljaka i Mađara, nelagoda Britanaca zbog doseljenika, diljem Europe strah od islama. Uz to i predrasude o razlikama između bijelaca i crnaca, te seksizam čak i među mladima. Ksenofobija diljem Europe.

Brojni se Europljani zbog doseljenika osjećaju ugroženima. Tako barem proizilazi iz istraživanja koje je provelo Sveučilište u Bielefeldu na temu "antidemokratskih mentaliteta". Tako više od polovice ispitanika, koji dolaze iz osam različitih zemalja, smatra da ima previše doseljenika i da bi stoga u doba krize domaći trebali imati prednost pri traženju posla. Muslimani su kao doseljenici osobito neomiljeni. A predrasude i netolerancija ne bi se trebali shvaćati tek kao marginalan pojava, smatra voditelj istraživanja kojeg je naručila njemačka zaklada Friedrich-Ebert Stiftung, socijalni pedagog Andreas Zick.

"Vrlo je rašireno neprijateljstvo prema islamu, baš kao i antisemitizam, koji je nova pojava i koja se lakše prikriva kad se povezuje s kritikom upućenom izraelskoj politici. Uz to, zabilježili smo i da je u mnogim europskim zemljama vrlo snažan seksizam."

"Židovi imaju preveliki utjecaj"

Istraživači su krajem 2008. telefonom ispitali po tisuću ispitanika u svakoj od osam izabranih zemalja Europske unije: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Poljskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj. Iz ispitivanja je proizašlo da je u tim zemljama uveliko rašireno mišljenje da je islam vjera netolerancije te da Židovi kao prednost pokušavaju iskoristiti činjenicu da su bili žrtve u doba nacizma.

U pojedinim se točkama mišljenja uvelike razlikuju, ovisno od zemlje do zemlje. Tako šest posto Nizozemaca i 10 posto Nijemaca, za razliku od čak 50 posto Poljaka i 70 posto Mađara, smatra da Židovi uživaju preveliki utjecaj. Njemačka je u ovom istraživanju, kad se radi o netoleranciji prema manjinama, negdje u sredini. Tako više od 80 posto Nijemaca smatra da islamska kultura ne paše uz Njemačku. No, na primjer, dvije trećine Nijemaca židovsku kulturu smatra izuzetno dobrodošlom.

Prijetnja ili obogaćivanje

U mnogim zemljama Unije ispitanici smatraju da je broj doseljenika doduše visok, ali da različite kulture, s izuzetkom islamske, duhovno obogaćuju društvo. Skoro polovica Britanaca se u vlastitoj zemlji zbog brojnih doseljenika osjeća strancima. Ali, 70 posto Britanaca isto tako misli da doseljenici obogaćuju britansku kulturu.

Očito rasistički prožeto razmišljanje pokazalo se u ovom istraživanju kad je trećina ispitanika iz svih osam zemalja izjavila da postoji prirodna hijerarhija između bijelaca i crnaca. I u Njemačkoj to misli 30 posto ispitanika. To je jezgra desnopopulističkih ili desnoekstremnih razmišljanja, tvrde istraživači.

Mnoge ispitanike smeta osjećaj da nemaju utjecaja na politiku  i želi si neku snažnu osobu na čelu, koja se ne bi bojala parlamenta ili izbora. Svaki treći Nijemac je takvog mišljenja. U tradicionalnim demokracijama kao što su Britanija i Francuska, 40 posto ispitanika misli tako, dok je u novim demokracijama, poput Poljske ili Portugala udio viši od 60 posto.

Većina Europljana zastupa i seksistička stajališta jer smatraju da bi žene svoje uloge supruga i majki trebale shvatiti ozbiljnije te da bi se trebalo vratiti na tradicionalnu podjelu uloga između žena i muškaraca. A to ne smatraju samo starije osobe, već i oni između 16 i 21 godine.

(www.dw-world.de)