A+ A A-

Novi sukob policije i demonstranata u Alžiru

alzir-protesti-2011Policija u alžirskoj prijestolnici jučer (16.03) je upotrijebila suzavac da bi rastjerala nekoliko desetina mladih koji su na policiju bacali molotovljeve koktele i kamenje, ali je protest nastavljen.

Demonstranti su blokirali istočni prilaz prijestolnici u znak protesta zbog loših stambenih uvjeta, prenijela je agencija Reuters.

Protest je počeo kada je oko šezdesetak mladih, većinom iz prijestolničkog radničkog naselja Diar el-Masul blokiralo put tražeći sastanak s visokim zvaničnicima u vezi s njihovim stambenim problemima, ali je broj okupljenih brzo porastao na oko 150 od kojih su neki od okupljenih počeli da bacaju kamenje i molotovljeve koktele na policiju.

Policija je međutim saopćila da se u Alžiru okupilo oko 300 ljudi i da su na kamenice i molotovljeve koktele odgovorili suzavcem, ali da nisu uspjeli rastjerati okupljene koji su nastavili sa protestom.

Britanska agencije navodi da su vlasti u Alžiru posebno oprezne na bilo kakve naznake nemira, poslije masovnih protesta u Tunisu i Egiptu, i do sada su uspijevale da ih lokaliziraju u samom početku, kako bi spriječile pokušaje opozicionih grupa da pokrenu narod na širi protest.

(FENA)