A+ A A-

Seattle: Otvorena najzapadnija bošnjačka džamija u svijetu

U subotu 12. marta 20011.godine svečano je otvorena najzapadnija bošnjačka džamija na prostoru Sjeverne Amerike u gradu Seattlu. Svečanost je počela u petak 11. marta klanjanjem džume namaza na koju je pristigao i veliki broj naših džematlija iz drugih gradova. Istog dana nakon klanjanja akšam namaza imami koji rade na prostoru ove zemlje i dva lokalna hora proučili su  mevlud-i-šerif. Pozdravna obraćanja na mevludu su imali Senaid ef. Kobilica - glavni imam IZB u Norveškoj, dr. Senad ef. Agić - glavni imam IZB Sjeverne Amerike, a prigodnim vazom za ovu priliku obratio se rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koji je ujedno bio i izaslanik reisu-l-uleme na ovoj manifestaciji. 

dzamija-seattle-2011-3

Program svečanog otvaranja ove džamije započeo je sljedećeg dana u 11 h. Nakon učenja ašereta voditelj programa je najavljivao učesnike programa. Abdullah ef. Polovina u ulozi domaćina - kao imam ove džamije izrazio je dobrodošlicu mnogobrojnim gostima, kojih je bilo iz BiH, mnogih naših džemata sa područja Sjeverne Amerike, kongresmena iz Washingtona, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti grada Seattla, predstavnici turskih i drugih muslimanskih zajednica i sl.

dzamija-seattle-2011-1

Pozornost prisutnih je obilježila i grupa „Mevlevije" u izvedbi mevlevijskog zikra od strane Amerikanaca koji su prešli na Islam. Dobrodošlicu i zahvalnost gostima za dolazak izrazio je i dr. Muhamed Saračević - predsjednik ovog džematskog odbora. 

dzamija-seattle-2011

Kiša kao zaštitni znak ovoga grada (poznat kao grad kiše u kojem kiša zna neprestano padati 40-et dana) nije omela veliki broj Bošnjaka da svojim dolaskom uveličaju ovu nesvakodnevnu svečanost. Glavni gost i predavač na ovoj manifestaciji bio je mr. Mirsad ef. Kalajdžić, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. U svom obraćanju, čestitao je domaćinima od srca na velikom uspjehu, koji su u kratkom vremenskom periodu uspjeli postići i za nepune tri godine izgraditi ovakav objekat. „Iako je ovo jedan od naših mlađih džemata na prostoru Sjeverne Amerike, nesebičnim radom, velikim požrtvovanjem uspjeli su ostvariti izvanredne rezultate i mogu poslužiti kao dobar primjer drugim našim džematima na ovom području."

dzamija-seattle-2011-2

Pozvao je sve Bošnjake da "vode računa o međusobnim odnosima, da se ne razdvajaju, da budu uzorni građani zemlje u kojoj žive, ali da nikada ne zaborave i svoje krajeve iz kojih su došli. Svoju djecu i unučad od momenta kada se rode trebate okretati prema ovim objektima, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da im pomogne da budu od onih koji će dolaziti u njih i koji nikada neće zaboraviti svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu...", poručio je između ostalog Mirsad Kalajdžić. 

Mirsad ef. je zvanično proglasio otvorenom ovu džamiju za sve ljude dobre volje i vakufom - vlasništvom ovog džemata, IZB Sjeverne Amerike i Islamske Zajednice BiH, a ključ za otvaranje je uručio trojici naših džematlija iz New Yorka, koji su za tu priliku donirali po 10.000, a ukupno 30.000 USD-a. 

Nakon proučene dove, klanjanja podne namaza, vrijedni domaćini su pripremili ručak za sve goste. Treba posebno istaći i hanume ovoga džemata koje su pripremile razne bosanske specijalitete i koje su cijelo vrijeme na nogama, vedrog čela, nasmijanog lica u znak pažnje pozdravljale prisutne, te ih posluživale. Neka nam je svima hajirli ova džamija. 

M.L.