A+ A A-

MIZ Tuzla ugostio prof. dr Mohammad Mahdi Gorjiyan

miz-tuzla-iran-prof-2011U organizaciji Udruženja ilmijje Medžlisa IZ-e Tuzla, uvaženi profesor Mohammed Mahdi Gorjiyan je 03.03.2011. godine u edukacijskoj Sali Behram-begove medrese, održao predavanje za imame Medžlisa IZ-e Tuzla i profesore pomenute medrese.

Profesor dr. Mohammad Mahdi Gorjiyan rođen je u sjeverno-istočnom dijelu Irana 1963. Doktorirao je 1997. Iz oblasti islamske filozofije i islamskog misticizma, te je jedan od pozvanijih stručnjaka rečene oblasti u Iranu. Trenutno radi kao prfesor islamske filozofije i irfana na univerzitetu u Teheranu i Komu.

obitnik je velikog broja priznanja za naučno-istraživački rad, a također je učesnik mnogih naučnih simpozija širom svijeta. Neka od najznačnijih znanstvenih ostvarenja profesora Gorjiyana nose naslov: Poslanik islama u transcendentnoj teozofiji i islamskom misticizmu, Religija i hemenautičke znanosti, Zadaća islamskog filozofa u postmodernom dobu, Dijalektički racionalizam u Ibn Sinaovoj filozofskoj metodologiji.

Predavanje koje je profesor Gorjiyan održao naslovljeno je: Misija imama i muallima u savremenom svijetu. Tom prilikom, uvaženi Profesor je odveć sistematičnim i analitičkim pristupom ukazao na povijest razvoja i kretanja mišljenja uopće, da bi apostrofirajući mogućnost koegzistiranja znanja/nauke i vjere ukazao na zadatak i ulogu nosioca islamske misli u postmodernom vremenu.

Sa zadovoljstvom ističem da nam je posjeta uvaženog profesora Gorjiyana Medžlisu IZ-e Tuzla, priskrbila nesvakidašnje zadovoljstvo, kao i Udruženju Ilmije Medžlisa IZ-e Tuzla kome je pripala čast da organizira pomenuto druženje edukativnog karaktera.

(www.miztuzla.com)