Promo banner

A+ A A-

Obuka za savjetnike halal kvalitete

 

halal_logo_vijest_novaSvjetsko halal tržište je jedno od najzančajnijih i najbrže rastućih tržišta u svijetu sa godišnjim prometom od preko 700 miljardi $. Halal obuhvata različite vrste proizvoda i usluga: hrana, kozmetika, lijekovi, odjeća, obuća, namještaj, turizam i ugostiteljstvo, špediciju, bankarstvo i berzansko poslovanje... Značaj svjetskog halal tržišta postaje sve aktuelniji i u zemljama Jugoistočne Evrope. Vlade, privredne/gospodarske komore i firme sa područja Jugoistočne Evrope sve više pokazuju interes da se uključe u svjetsko halal tržište na kome će plasirati svoje proizvode i usluge. Da bi se određeni proizvodi mogli plasirati na svjetsko halal tržište neophodno je da zadovolje zahtjeve Halal standarda. Sve firme koje zadovolje zahtjeve Halal standarda dobijaju Halal certifikat koji je svojevrsna ulaznica na ovo atraktivno tržište. Proces certificiranja i izdavanja Halal certifikata u saradnji s Islamskim zajednicama u državama Jugoistočne Evrope vrši Agencija za certificiranje halal kvalitete. 

Proces implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 i izrada sistemske dokumentacije u zainteresiranim firmama je veoma ozbiljan i zahtjevan posao. Da bi se ovaj proces u zainteresiranim firmama olakšao i ubrzao neophodan je angažman savjetnika/konsultanata halal kvalitete. 

U skladu s iskazanim potrebama Agencija za certifciranje halal kvalitete iz Tuzle će organizirati Drugu obuku za kandidate koji žele da vrše funkciju savjetnika/konsultanta halal kvalitete.  

Obuka će se održati u Hotelu „Senad od Bosne" na jezeru Modrac kod Lukavca u periodu od 25. do 28. aprila 2011. godine. Obuka se organizira za kandidate sa područja BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.  

Cilj obuke je obučiti kandidate za samostalno savjetovanje/konsulting  firmi  koje izraze želju da implementiraju zahtjeve Halal standrada za svoje proizvode/usluge.  

Svaki kandidat koji želi da  postane savjetnik/konsultant halal kvalitete mora pored završenog fakulteta, da poznaje rad na računaru, posjeduje vozačku dozvolu („B" kategorije) te da poznaje neki od međunarodnih standarda (HALAL, HACCP, ISO, IFS, BRC...). Broj kandidata je ograničen. Prednost imaju kandidati koji su savjetnici/konsultanti u oblasti međunarodnih standarda i koji su auditori halal kvalitete. 

Svi zainteresirani kandidati Obrazac sa uputama o prijavi za obuku za savjetnike halal kvalitete mogu pronaći na stranici Agencije, www.halal.ba, a rok za dostavu podataka je 20. april 2011. godine. 

(www.halal.ba)