A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije boravila u Kalesiji

 U skladu sa planom aktivnosti za ovu godinu, a koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, delegacija Vakufske direkcije na čelu sa mr. Senaidom Zajimovićem, direktorom Vakufske direkcije, dana 03.03.2011. godine, boravila je u radnoj posjeti Medžlisu IZ Kalesija.

Teme radne posjete bile su uknjižba i identifikacija vakufske imovine, restitucija vakufske imovine, unapređenje vakufske imovine, kao i normativni akti koji regulišu pitanja upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom. U cilju provedbe projekta baze podataka vakufskih nekretnina predstavnici Vakufske direkcije su naglasili obavezu prikupljanja i dostavljanja dokumentacije i podataka kako bi isti mogli biti unijeti u bazu podataka vakufske imovine. Predstavnici Vakufske direkcije su također naglasili važnost uknjižbe vakufske imovine kao imovine Islamske zajednice u BiH.

v-d-kalesija-2011

Prilikom posjete Medžlisu IZ Kalesija, predstavnici Vakufske direkcije su dali stručna mišljenja, kao i savjete u cilju što adekvatnije zaštite i raspolaganja vakufskom imovinom.

Predstavnici Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Kalesija, sastali su se sa zamjenikom načelnika općine Kalesija, te tom prilikom razgovarali o vidovima pomoći i podrške općine Kalesija u zaštiti i unapređenju vakufa na tom području.

Prilikom posjede općini Kalesija, od općine se tražila saradnja na rješavanju pitanja vezano za:

  • - povrat nacionalizirane vakufske imovine;
  • - uzurpaciju vakufske imovine;
  • - pružanje pomoći Medžlisu prilikom prikupljanja podataka i dokumentacije o vakufima;
  • - pružanje pomoći prilikom uknjižbe vakufske imovine;
  • - pružanje pomoći prilikom ostvarivanja zakonske subvencije za poljoprivredna vakufska zemljišta koja se obrađuju;
  • - pomoć prilikom pronalaska potencijalnih investitora za ulaganje po principu zajedničkog ulaganja;

Treba istaći da je Medžlis IZ Kalesija do sada imao odličnu saradnju sa administracijom općine Kalesija, a prilikom sastanka sa zamjenikom načelnika predstavnici Vakufske direkcije su dobili obećanja da će dobra saradnja biti i nastavljena. Predstavnike Vakufske direkcije i Mežlisa IZ Kalesija je naročito ohrabrilo obećanje da će administracija općine Kalesija pružiti svu neophodnu pomoć u cilju uknjižbe vakufske imovine, kao i u prikupljanju podataka i dokumentacije o vakufskoj imovini.

Na kraju radnog dana Medžlis IZ Kalesija je organizirao tribinu pod nazivom „Uloga i značaj vakufa u organizaciji i jačanju Islamske zajednice". Predavač na tribini bio je mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

Tribina je bila veoma posjećena, a po završetku uvodnog izlaganja uslijedila su pitanja prisutnih. Predstavnici Vakufske direkcije pružili su odgovore zainteresiranim na postavljena pitanja. Pitanja koja su postavljali posjetioci odnosila su se na upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom, kao i samu proceduru uvakufljenja.

v-d-kalesija-2011-1

Tribini su prisustvovali predsjednici džematskih odbora, članovi džematskih odbora i blagajnici.

Vakufska direkcija će nastaviti sa radnim posjetama medžlisima IZ u BiH te na taj način raditi na zaštiti, afirmaciji i promociji vakufa, kao i na realiziranju predviđenih aktivnosti za ovu godinu.